Άνοδος του δανεισμού στην Αλβανία τον Μάρτιο του 2024: Στροφή προς το λεκ

Άνοδος του δανεισμού στην Αλβανία τον Μάρτιο του 2024: Στροφή προς το λεκ

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Αλβανίας, τον Μάρτιο του 2024, το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε αγγίζοντας τα 763 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 7% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023. Η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο του δανεισμού σε λεκ, ενώ ο δανεισμός σε ευρώ παρουσίασε μείωση.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε άνοδος σε όλους τους κλάδους δανεισμού σε λεκ, με τις "Λοιπές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις" και τους "Κλάδους κατοίκων" να καταγράφουν τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις, αγγίζοντας το 49% και 20% αντίστοιχα σε μηνιαία βάση. Αξιοσημείωτη είναι η ραγδαία άνοδος του δανεισμού στις "Λοιπές χρηματοοικονομικές εταιρείες" σε λεκ, η οποία αυξήθηκε 6 φορές περισσότερο σε σχέση με τον δανεισμό σε ευρώ.

Αντιθέτως, ο δανεισμός σε ευρώ παρουσίασε μείωση σε όλους τους κλάδους, με τις "Δημόσιες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις" και τις "Άλλες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις" να μειώνουν το δανεισμό τους κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, σε μηνιαία βάση.

Η στροφή προς το δανεισμό σε λεκ πιθανότατα οφείλεται στην ενίσχυση του τοπικού νομίσματος και στην υποτίμηση του ξένου νομίσματος. Επιπρόσθετα, η αβεβαιότητα της αγοράς και οι προοπτικές επιτοκίων ενδεχομένως να επηρέασαν τη μείωση του δανεισμού σε ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου