Στο SPAK κλήθηκε η αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Belinda Balluku

Στο SPAK κλήθηκε η αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Belinda Balluku

Η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας και αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης, Μπελίντα Μπαλούκου, βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου που αφορά την κατασκευή του αποτεφρωτήρα Τιράνων. Η Μπαλούκου ανακρίνεται από την Ειδική Εισαγγελία (SPAK) σχετικά με το έργο, έπειτα από αποκαλύψεις που θέλουν τους επιχειρηματίες Klodian Zoto και Mirel Mërtiri να κρύβονται πίσω από την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, οι Zoto και Mërtiri χρησιμοποίησαν εταιρείες-φαντάσματα για να κρύψουν την πραγματική τους ιδιοκτησία στην εταιρεία "Integrated Energy B.V. S.P.V." sh.p.k., η οποία κέρδισε το συμβόλαιο για την κατασκευή του αποτεφρωτήρα ύψους 128 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι Zoto και Mërtiri χρησιμοποίησαν πλαστά τιμολόγια για να αποσπάσουν παράνομα 4 εκατομμύρια ευρώ από το έργο. Η Εισαγγελία προχώρησε σε κατάσχεση της εταιρείας "Integrated Technology Services" sh.p.k., η οποία φέρεται να συνδέεται με τον Zoto, καθώς και σε κατάσχεση ακινήτου αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ που φέρεται να ανήκει στους Zoto και Mërtiri.

Ενώ η σύμβαση για τον αποτεφρωτήρα υπογράφηκε το 2017, έξι χρόνια μετά, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο ΧΥΤΑ Τιράνων λειτουργεί, αλλά ο αποτεφρωτήρας παραμένει άφαντος.

Η Μπαλούκου, η οποία είχε την ευθύνη για το έργο, καλείται να δώσει εξηγήσεις για το πώς οι Zoto και Mërtiri κατάφεραν να κερδίσουν το συμβόλαιο και να αποκομίσουν παράνομα χρήματα.

...

Αποτεφρωτήριο των Τιράνων: Οι έρευνες αποκαλύπτουν παραβιάσεις και διασυνδέσεις με τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες

Στην Αλβανία, οι έρευνες της Ειδικής Εισαγγελίας για το αποτεφρωτήριο των Τιράνων, που οδήγησαν στην έκδοση 15 ενταλμάτων σύλληψης, αποκάλυψαν σειρά παρατυπιών στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου