Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι φεύγουν από την Αλβανία λόγω κακών συνθηκών εργασίας

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι φεύγουν από την Αλβανία λόγω κακών συνθηκών εργασίας

Η αλβανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, ωστόσο, ειδικοί στην απασχόληση διαφωνούν, θεωρώντας ότι η λύση δεν έγκειται στην απλή μετακίνηση εργατών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα σημαντικό ποσοστό μεταναστών εργατών βλέπει την εργασία στην Αλβανία ως προσωρινή λύση, με στόχο την μετέπειτα μετανάστευση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ η Αλβανία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού, με περίπου 40.000 κενές θέσεις εργασίας, παράλληλα παρατηρείται υψηλός αριθμός ανέργων νέων. Η παρατυπία, η έλλειψη συμβάσεων εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί και η εποχικότητα της εργασίας αποτελούν τα βασικά εμπόδια που αποτρέπουν τους νέους Αλβανούς από το να εργαστούν στην πατρίδα τους, ωθώντας τους προς αναζήτηση εργασίας σε γειτονικές χώρες.

Ο Έντισον Χότζα, ειδικός στην απασχόληση, προτείνει την υιοθέτηση πρακτικών απασχόλησης εκτός εποχής, όπως αυτές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, ως λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Η αντικατάσταση Αλβανών εργατών με ξένους εργαζόμενους θεωρείται μειονεκτική για τις αλβανικές βιομηχανίες, καθώς οι ξένοι εργαζόμενοι τείνουν να παραμένουν για μικρά χρονικά διαστήματα και να εντάσσονται στην άτυπη αγορά εργασίας.

Ακόμα και οι ξένοι εργαζόμενοι, αφού εξοικειωθούν με την αγορά εργασίας στην Αλβανία, είναι πιθανό να διεκδικήσουν τα ίδια δικαιώματα με τους ντόπιους εργαζόμενους, οδηγώντας σε φαινόμενα μετανάστευσης, όπως συμβαίνει ήδη με τους Αλβανούς.

Από το 2019 έως το 2022, περίπου 10.752 αλλοδαποί έλαβαν άδειες εργασίας στην Αλβανία. Εκτός από τον μισθό, οι αλβανικές επιχειρήσεις προσφέρουν στους αλλοδαπούς εργαζόμενους διαμονή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταφορά στον χώρο εργασίας. Το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τον μισθό ενός Αλβανού εργαζόμενου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου