Αλβανία: Τα 50 πιο χρηματοδοτούμενα επενδυτικά έργα το 2023 - Πρώτη η σήραγγα Λογαρά

Αλβανία: Τα 50 πιο χρηματοδοτούμενα επενδυτικά έργα το 2023 - Πρώτη η σήραγγα Λογαρά

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Αλβανίας, οι οδικές υποδομές και οι επενδύσεις στον στρατό αναδείχθηκαν ως οι κύριοι αποδέκτες χρηματοδότησης το 2023, με στόχο την υλοποίηση έργων αναβάθμισης και ανάπτυξης.

Η σήραγγα Λογαρά, με προϋπολογισμό 9,6 δισεκατομμυρίων λεκ (περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ), ηγείται της λίστας των πιο χρηματοδοτούμενων έργων. Η υλοποίηση του έργου πλησιάζει στο τέλος, με συνολική χρηματοδότηση 15,8 δισεκατομμυρίων λεκ από το 2021 έως το 2023. Η σήραγγα αναμένεται να ανοίξει για τα οχήματα στις αρχές του καλοκαιριού.

Σημαντική χρηματοδότηση δόθηκε επίσης στον στρατό, με περίπου 6 δισεκατομμύρια λεκ να διατίθενται για την προμήθεια εξοπλισμού και την ενίσχυση των τεχνολογικών συστημάτων.

Η ανακατασκευή ατομικών κατοικιών, με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 δισεκατομμυρίων λεκ (33 εκατομμύρια ευρώ), έλαβε επίσης σημαντικό μερίδιο χρηματοδότησης.

Άλλα αξιοσημείωτα έργα περιλαμβάνουν:

  • Σύμβαση παραχώρησης με ΣΔΙΤ για την κατασκευή της οδού Arbri: 3,5 δισεκατομμύρια λεκ
  • Οδικό τμήμα Sheshi Shqiponja-New Boulevard: 1,9 δισεκατομμύρια λεκ
  • Δρόμος Κορυτσά - Erseke: 1,4 δισεκατομμύρια λεκ
  • Τμήματα του Great Ring Road
  • Σκάλες Rruga e Arbri: 1,37 δισεκατομμύρια λεκ
  • Αποκατάσταση σιδηροδρομικής γραμμής Δυρραχίου - Τιράνων - Αεροδρομίου Ρίνας: 1 δισεκατομμύριο λεκ

Συνολικά, η υλοποίηση του προγράμματος επενδύσεων κινήθηκε με ρυθμούς κάτω από τους επιθυμητούς, με το 87% (106 δισεκατομμύρια λεκ) του αρχικού προϋπολογισμού (121 δισεκατομμύρια λεκ) να έχει εκταμιευθεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 40% του ετήσιου ταμείου δημοσίων επενδύσεων καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου