Τιμήθηκε η Ζωοδόχος Πηγή στο Αθάλι της Χιμάρας

Τιμήθηκε η Ζωοδόχος Πηγή στο Αθάλι της Χιμάρας

Οι κάτοικοι της Χιμάρας τίμησαν σήμερα τη μεγάλη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή «Παναγίας της Αθαλιώτισσας» (Αθάλι) στη Χιμάρα.

Μέσα στο Πάσχα και με όλη τη λαμπρότητα οι Χιμαραίοι ενθυμούμενοι το ορθόδοξο μεγαλείο του τόπου τους, καθώς και τα ελληνικά τους έθιμα που ανάθρεψαν γενιές και γενιές, αναβιώνουν και πάλι όλα όσα μπορούν να τους στηρίξουν για να συνεχίζουν να ζούνε στη γη των πατέρων τους. Έτσι μικροί και μεγάλοι τίμησαν την Παναγία μας ως Ζωοδόχο Πηγή στην ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Αθάλι.

Η Παναγία ονομάζεται Ζωοδόχος Πηγή, αφού γέννησε τη Ζωή, που είναι ο Χριστός. Για πρώτη φορά το επίθετο Ζωοδόχος Πηγή το έδωσε στην Παναγία ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος τον 9ο αιώνα, συνθέτοντας έναν ύμνο του προς την Παναγία.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά προσκυνήματα στη Βόρειο Ήπειρο και ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά ιερά μέρη όλων των Χιμαραίων.

Η απουσία του Φρέντη Μπελέρη, ειδικά σε τέτοιες περιστάσεις είναι ακόμη πιο αισθητή καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτός ο οποίος διοργάνωνε το συγκεκριμένο δρώμενο και μεριμνούσε για την μαζική συμμετοχή του κόσμο. Μπορεί σήμερα να μην ήταν εκεί, όλοι όμως οι παρευρισκόμενοι τον μνημόνευαν σαν να ήταν ανάμεσα τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου