Για έβδομη συνεχή φορά, αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το σερβικό δηνάριο στο Κοσσυφοπέδιο

Για έβδομη συνεχή φορά, αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το σερβικό δηνάριο στο Κοσσυφοπέδιο

Για έβδομη συνεχή φορά, οι συνομιλίες για το καθεστώς του σερβικού δηναρίου στο Κοσσυφοπέδιο έληξαν άκαρπες, αφήνοντας άφαντη την ελπίδα για συμβιβασμό.

Παρ' όλες τις προσπάθειες του Ευρωπαίου απεσταλμένου Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος παρουσίασε συμβιβαστικό έγγραφο, οι διαφορές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας παρέμειναν αγεφύρωτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την απογοήτευσή της, τόνισε την έλλειψη προθυμίας από τα μέρη για εξεύρεση κοινής λύσης. Παρόλο που η ΕΕ παρουσίασε ιδέες και προτάσεις, η συμφωνία απέτυχε σε βασικά ζητήματα, όπως το πεδίο εφαρμογής, οι δικαιούχοι και η οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΕ, Peter Stano, η έλλειψη συμφωνίας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και αποτελεί πηγή ανησυχίας. Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να οργανώσει νέα συνάντηση, εφόσον τα μέρη δείξουν ειλικρινή διάθεση για συμβιβασμό.

Εν τω μεταξύ, οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν. Ο Σέρβος διαπραγματευτής Πέταρ Πέτκοβιτς κατηγορεί την Πρίστινα για άρνηση έξι σερβικών προτάσεων, ενώ ο Κοσοβάρος ομόλογός του, Μπέσνικ Μπισλίμι, θεωρεί ότι η σερβική προσέγγιση αποσκοπεί στη νομιμοποίηση παράλληλων δομών και στην αδιαφάνεια.

Ο κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου, καθιστώντας το ευρώ το μοναδικό νόμισμα πληρωμών στο Κοσσυφοπέδιο, πυροδότησε την κρίση. Η Σερβία αντέδρασε με οργή, ενώ δυτικοί διπλωμάτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις στους Σέρβους πολίτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου