Σχεδόν 40 χιλιάδες Αλβανοί έχουν επενδύσει σε ιδιωτικές συντάξεις

Σχεδόν 40 χιλιάδες Αλβανοί έχουν επενδύσει σε ιδιωτικές συντάξεις

Η αγορά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων στην Αλβανία παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται σε αυτήν ως συμπληρωματική πηγή συνταξιοδότησης. Η αύξηση του κόστους διαβίωσης και η ανεπαρκής κρατική σύνταξη ωθούν τους Αλβανούς να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στα χρόνια μετά την συνταξιοδότησή τους.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, Mimoza Kaçi, η αγορά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων κατέγραψε άνοδο 18,2% το 2023, με το καθαρό ενεργητικό να αγγίζει τα 6,7 δισεκατομμύρια ALL. Ο αριθμός των μελών ξεπέρασε τις 38.000, ενώ πάνω από το 96% του ενεργητικού επενδύεται σε ομόλογα της αλβανικής κυβέρνησης.

Σήμερα, λειτουργούν έξι συνταξιοδοτικά ταμεία υπό τη διαχείριση τεσσάρων εταιρειών, οι οποίες διαθέτουν και άδεια διαχείρισης επιχειρήσεων συλλογικών επενδύσεων.

Ο νέος νόμος για τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, που εγκρίθηκε το 2023, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς. Ο νόμος προβλέπει:

  • Εισαγωγή νέων μορφών ιδιωτικών συντάξεων
  • Αυξημένες απαιτήσεις διαφάνειας και διακυβέρνησης
  • Μείωση των διοικητικών προμηθειών
  • Παροχή φορολογικών κινήτρων

Στόχος του νόμου είναι να καταστήσει την αγορά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων πιο ελκυστική για τους πολίτες, ενθαρρύνοντας παράλληλα την υγιή ανάπτυξή της.

...

Συνταξιούχοι στην Αλβανία χωρίς πρόσβαση σε χώρους αναψυχής - Παράλληλα αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες

Εκατοντάδες συνταξιούχοι στο Δυρράχιο, βιώνουν μια καθημερινότητα γεμάτη στερήσεις, καθώς στερούνται βασικών χώρων αναψυχής και διασκέδασης, ενώ παράλληλα έρχονται αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου