Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης: Δωρίζουμε πάνω από 6 εκατ. δολάρια στο Βουθρωτό, αλλά δεν είμαστε οι διαχειριστές του

Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης: Δωρίζουμε πάνω από 6 εκατ. δολάρια στο Βουθρωτό, αλλά δεν είμαστε οι διαχειριστές του

Το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης (AADF) έρχεται να διαβεβαιώσει ότι η συνεργασία του με την αλβανική κυβέρνηση για τη διαχείριση του Βουθρωτού εστιάζει αποκλειστικά στη διαφύλαξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς και στην τόνωση του τουρισμού σε αυτήν την περιοχή ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας.

Παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, το Συνταγματικό Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την ανάληψη της διαχείρισης από το Ίδρυμα, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη διασφάλισης της δημόσιας ιδιοκτησίας και ευθύνης του κράτους για την κληρονομιά.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ο AADF λειτουργεί ως δωρητής, διαθέτοντας 6,18 εκατομμύρια δολάρια για έργα προς όφελος του Εθνικού Πάρκου. Στόχος η διατήρηση και η προβολή του Βουθρωτού ως μίας από τις σημαντικότερες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αλβανία.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του AADF, Michael D. Granoff, τόνισε τη μακροχρόνια συνεργασία με το αλβανικό κράτος για την προστασία και την ανάδειξη του Βουθρωτού, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα του μνημείου για το ευρύ κοινό.

Το AADF δεν υποκαθιστά την κυβέρνηση, αλλά λειτουργεί ως στρατηγικός εταίρος, χρηματοδοτώντας διαφανώς και υπεύθυνα τα απαραίτητα έργα.

Η έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη σπάνια παρόμοια μοντέλα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, θεσπίζει μηχανισμούς που διασφαλίζουν τον πρωταρχικό ρόλο του κράτους στη διαχείριση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, εστιάζοντας στην προστασία και τη διατήρησή της.

Στα 15 χρόνια λειτουργίας του, το AADF έχει υλοποιήσει 80 έργα σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο τουρισμός σε οκτώ αλβανικές περιοχές, διαθέτοντας συνολικά πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου