Αλβανία: Αύξηση ρεκόρ 286 εκατ. κατέγραψαν οι αποταμιεύσεις σε ξένο συνάλλαγμα τον Αύγουστο

Αλβανία: Αύξηση ρεκόρ 286 εκατ. κατέγραψαν οι αποταμιεύσεις σε ξένο συνάλλαγμα τον Αύγουστο

Αν και το τοπικό νόμισμα στην Αλβανία είναι το λεκ και το εισόδημα των περισσότερων οικογενειών και ατόμων είναι σε λεκ, το προτιμώμενο νόμισμα για αποταμίευση παραμένει το ευρώ.

Η μεταναστευτική ροή, που κορυφώνεται τον Αύγουστο, τα έσοδα από τον τουρισμό ή η μετατροπή μέρους των αποταμιεύσεων από λεκ σε ευρώ, έχουν προκαλέσει αύξηση ρεκόρ στις καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα τον Αύγουστο. Αντίθετα, οι αποταμιεύσεις σε τοπικό νόμισμα ακολούθησαν τη συρρίκνωση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, στα τέλη Αυγούστου, το απόθεμα καταθέσεων σε λεκ μειώθηκε στα 540 δισ. λεκ, με μείωση 0,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ή 5 δισ. λεκ λιγότερο.

Αυτή είναι η ισχυρότερη συρρίκνωση από τον Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι αποταμιεύσεις σε λεκ αυξήθηκαν μόνο τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο, ενώ συνολικά, για 8 μήνες, μειώθηκαν κατά 10,7 δισ. λεκ, ή 2% λιγότερο (Αύγουστος 2023 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).

Παρά την αυξητική τάση των επιτοκίων τον τελευταίο χρόνο, ως αποτέλεσμα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αλβανίας, η οποία αύξησε το βασικό επιτόκιο αρκετές φορές για να περιορίσει τον πληθωρισμό, οι καταθέσεις σε λεκ δεν έχουν σημειώσει σημαντική επέκταση. Σε ετήσια βάση, η αποταμίευση σε λεκ αυξήθηκε μόνο κατά 0,27%.

Σε αντίθεση με τις αποταμιεύσεις σε λεκ, αυτές σε ξένο νόμισμα καταγράφουν σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Στο τέλος Αυγούστου το απόθεμα αποταμίευσης σε ευρώ έφτασε τα 7,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ή 286 εκατ. ευρώ περισσότερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τότε που η Τράπεζα της Αλβανίας αναφέρει τα στοιχεία, από τον Δεκέμβριο του 2015. Οι αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων επηρέασαν σχεδόν το 60% της αύξησης.

Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις σε ευρώ έχουν αυξηθεί κατά 16,5%, ή 1 δισ. ευρώ περισσότερο.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα παρουσιάζουν πάντα ισχυρή ανάπτυξη επηρεασμένη από την εισροή μεταναστών.

Τα τελευταία χρόνια, η καλή απόδοση του τουρισμού έχει επίσης αντίκτυπο, ο οποίος φέρνει περισσότερο ξένο συνάλλαγμα στη χώρα τόσο μέσω της κατανάλωσης, της ξενοδοχειακής βιομηχανίας όσο και των ιδιωτών που νοικιάζουν σπίτια μέρα με τη μέρα, μια τάση που ενισχύεται και πιο δυνατά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου