Αλβανία: Η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει τη γεωργία και την ενέργεια

Αλβανία: Η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει τη γεωργία και την ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) διατηρεί σταθερές τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας φέτος, στο 3,3%, ενώ για το 2025 εκφράζει αισιοδοξία με άνοδο στο 3,5%. Η Αλβανία, μαζί με το Κόσοβο και τη Σερβία, αποτελούν τις τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με αμετάβλητες προβλέψεις, σε αντίθεση με τις μειωμένες προβλέψεις για Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία.

Παρότι φέτος η Αλβανία προβλέπεται να ξεπεράσει σε ρυθμούς ανάπτυξης το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, αγγίζοντας τον μέσο όρο των Δυτικών Βαλκανίων, το 2025 η ανάπτυξη στην Αλβανία προβλέπεται να είναι χαμηλότερη κατά 0,2 μονάδες σε σχέση με τον μέσο όρο της περιοχής.

Η αισιοδοξία για την οικονομία της Αλβανίας βασίζεται στην καλή πορεία του τουρισμού, που τροφοδοτεί την ιδιωτική κατανάλωση, και στην σταθεροποίηση του τοπικού νομίσματος Lek έναντι του ευρώ, η οποία μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη των εξαγωγών.

Ωστόσο, η πιθανότητα ξηρασίας φέρνει κινδύνους, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αγροτική παραγωγή και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, με αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική συμβολή της γεωργίας στην οικονομία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου