Η Neuralink του Elon Musk δείχνει τον πρώτο ασθενή με εγκεφαλικό τσιπ να παίζει online σκάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Neuralink του Elon Musk δείχνει τον πρώτο ασθενή με εγκεφαλικό τσιπ να παίζει online σκάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Η νεοσύστατη εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ μετέδωσε ζωντανά την Τετάρτη τον πρώτο ασθενή στον οποίο εμφυτεύτηκε μικροτσίπ εγκεφάλου να παίζει online σκάκι και να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί μια μουσική ροή.

Ο Noland Arbaugh, ένας 29χρονος άνδρας που έχει παραλύσει από τους ώμους και κάτω λόγω ενός ατυχήματος κατάδυσης πριν από οκτώ χρόνια, συμμετείχε σε μια ζωντανή μετάδοση μαζί με έναν μηχανικό της Neuralink στο X για να δείξει στο κοινό πώς λειτουργεί η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή.

«Όλα γίνονται με τον εγκέφαλό μου. Εάν μπορείτε να δείτε τον κέρσορα να κινείται γύρω από την οθόνη, αυτό είμαι όλος εγώ», είπε ενώ η ζωντανή ροή έδειξε τον κέρσορα του να κινείται σε μια διαδικτυακή παρτίδα σκακιού. «Είναι πολύ ωραίο, ε;»

Ο Arbaugh είχε λάβει ένα εμφύτευμα από την εταιρεία τον Ιανουάριο και μπορούσε να ελέγξει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του, είπε ο Musk τον περασμένο μήνα.

«Βασικά, ήταν σαν να χρησιμοποιούσα τη Δύναμη στον κέρσορα και μπορούσα να την κάνω να κινηθεί όπου ήθελα. Απλώς κοιτάω κάπου στην οθόνη και θα κινούνταν εκεί που ήθελα, κάτι που ήταν μια τόσο περίεργη εμπειρία την πρώτη φορά που συνέβη», είπε, αναφερόμενος στο «Star Wars».

Πριν λάβει το τσιπ, ο Arbaugh θα χρειαζόταν τη βοήθεια άλλου ατόμου για να παίξει σκάκι και βιντεοπαιχνίδια στο διαδίκτυο. «Τώρα μπορώ κυριολεκτικά να ξαπλώνω στο κρεβάτι και να παίζω όσο θέλω», είπε — τουλάχιστον μέχρι να πεθάνει η μπαταρία του επαναφορτιζόμενου τσιπ του.

Το τσιπ περιέχει 1.000 ηλεκτρόδια προγραμματισμένα να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη νευρική δραστηριότητα και την πρόθεση κίνησης του εγκεφάλου και στη συνέχεια να στέλνουν αυτά τα δεδομένα σε έναν υπολογιστή Neuralink για αποκωδικοποίηση για να μετατρέψουν τις σκέψεις σε δράση.

«Η χειρουργική επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη», είπε ο Arbaugh στο βίντεο που μεταδόθηκε από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Musk, αναφερόμενος στη διαδικασία εμφύτευσης. «Βγήκα κυριολεκτικά από το νοσοκομείο μια μέρα αργότερα. Δεν έχω γνωστικές διαταραχές. Βασικά είχα σταματήσει να παίζω αυτό το παιχνίδι», είπε ο Arbaugh, αναφερόμενος στο παιχνίδι Civilization VI, «όλοι (η Neuralink) μου δώσατε τη δυνατότητα να το κάνω ξανά και έπαιξα για οκτώ ώρες συνεχόμενα».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. άναψε το πράσινο φως για δοκιμές σε ανθρώπους του τσιπ εγκεφάλου πέρυσι, αφού η εταιρεία έκανε εκατοντάδες δοκιμές σε ζώα - και αντιμετώπισε αντιδράσεις από ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων στη διαδικασία.

Η Neuralink δεν έχει αποκαλύψει πόσα άτομα θα εγγραφούν στην εξαετή δοκιμή ή πού θα διεξαχθούν οι δοκιμές. Επίσης, δεν έχει καταχωρίσει τη μελέτη της σε κυβερνητικό ιστότοπο που καταγράφει ιατρικές δοκιμές που αφορούν ανθρώπους που δοκιμάζονται, σύμφωνα με το Wired.

Ο Kip Ludwig, πρώην διευθυντής προγράμματος για τη νευρωνική μηχανική στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, είπε στο Reuters ότι αυτό που έδειξε η Neuralink δεν ήταν μια «ανακάλυψη».

«Βρίσκεται ακόμη στις πολύ πρώτες μέρες μετά την εμφύτευση και υπάρχουν ακόμη πολλά για να μάθουμε τόσο από την πλευρά του Neuralink όσο και από την πλευρά του υποκειμένου για να μεγιστοποιηθεί ο όγκος των πληροφοριών για τον έλεγχο που μπορεί να επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Ακόμα κι έτσι, ο Ludwig είπε ότι ήταν θετική εξέλιξη για τον ασθενή το ότι μπόρεσαν να συνδεθούν με έναν υπολογιστή με τρόπο που δεν μπορούσαν να κάνουν πριν από την εμφύτευση. «Είναι σίγουρα ένα καλό σημείο εκκίνησης», είπε.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου