Σύνοδος των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης - Εκτός ημερήσιας διάταξης η ένταξη του Κοσόβου

Σύνοδος των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης - Εκτός ημερήσιας διάταξης η ένταξη του Κοσόβου

Η 75η επέτειος του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκιάζεται από την αβέβαιη ένταξη του Κοσσυφοπεδίου. Η ίδρυση της Ένωσης Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία (Σύνδεσμος) αποτελεί προϋπόθεση, ωστόσο η έλλειψη συναίνεσης και η διαφωνία μεταξύ θεσμικών οργάνων του Κοσσυφοπεδίου φέρνουν εμπόδια.

Η πρόεδρος Vjosa Osmani και ο σύμβουλός της Μπεκίμ Κουπίνα διαφωνούν με την επιστολή που εστάλη στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την υπουργό Εξωτερικών Donika Gërvalla για την ίδρυση του Συνδέσμου. Αντίθετα, η πρόταση της ΕΕ, που υποστηρίζεται από ηγέτες όπως ο Macron, Scholz και Meloni, τονίζεται ως η μόνη λύση.

Παράλληλα, η ΕΕ δηλώνει αδυναμία αξιολόγησης της πρότασης του Κοσσυφοπεδίου χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό της και τονίζει την ανάγκη διαλόγου με τη Σερβία.

Η συμφωνία για τον Σύνδεσμο, που χρονολογείται από το 2013, παραμένει ατελής, καθώς το Κοσσυφοπεδικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε το 2015 ότι η συμφωνία δεν είναι πλήρως συμβατή με το Σύνταγμα.

Ενώ η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υποστήριξε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου το 2023, η υλοποίηση του Συνδέσμου παραμένει εσωτερικό θέμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου