Η Σερβία απορρίπτει το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Κόσοβο

Η Σερβία απορρίπτει το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Κόσοβο

Απορρίπτει η Σερβία το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ίβιτσα Ντάτσιτς το σχέδιο «δεν μας παρέχει καν την ευκαιρία να συζητήσουμε, αφού ξεκινά με βάση τη διαπίστωση ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Vecernje Novosti ο Ντάτσιτς εκτίμησε ότι η τελική λύση για το Κόσοβο δεν θα είναι ιδεώδης ούτε για το Βελιγράδι ούτε και για την Πρίστινα, ωστόσο «η σερβική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει ότι μέσα από τον διάλογο θα γίνουν σεβαστά σημαντικά εθνικά συμφέροντα».

Σημειώνεται ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου βασίζεται στο μοντέλο των δύο Γερμανιών το 1972, όταν οι δύο χώρες έγιναν αμφότερες μέλη του ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση.

Βάσει του σχεδίου αυτού, ζητείται από τη Σερβία να επιτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στο ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς με αντάλλαγμα την επίσπευση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οικονομικά οφέλη.

Το σχέδιο απορρίφθηκε την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου