Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία πιέζουν τον Κούρτι για Ένωση Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία πιέζουν τον Κούρτι για Ένωση Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία επέμειναν σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, ότι υποστηρίζουν το σχέδιο καταστατικού που προτάθηκε από τον Miroslav Lajcak, ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Πρίστινα-Βελιγράδι, για τη δημιουργία Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Ο Κούρτι, σε επιστολή του προς τους ηγέτες των τριών χωρών, εξήγησε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να στείλει το σχέδιο καταστατικού στο Συνταγματικό Δικαστήριο και πρότεινε να συνταχθεί νέο με τους σημερινούς δημάρχους των δήμων που είναι κατά πλειοψηφία Σέρβοι.

Στην κοινή επιστολή τους, οι Μακρόν, Σολτς και Μελόνι τόνισαν ότι το σχέδιο καταστατικού Lajcak "δεν είναι απλώς μια πρόταση", αλλά ένα "βιώσιμο μοντέλο" που λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες του Κοσσυφοπεδίου και το νομικό πλαίσιο.

Οι ηγέτες αμφισβήτησαν την ιδέα του Κούρτι να υποβάλει το σχέδιο καταστατικού στους νομικούς εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η γνώμη τους "δεν θα ήταν νομικά δεσμευτική".

Πίεσαν τον Κούρτι να στείλει το σχέδιο καταστατικού στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι "αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποστολή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου, με τρόπο αποδεκτό από το Δικαστήριο".

Απέρριψαν επίσης την πρόταση του Κούρτι για σύνταξη νέου σχεδίου καταστατικού, λέγοντας ότι "δεν είναι ούτε κατάλληλη ούτε εφαρμόσιμη" λόγω των συνθηκών στους δήμους με σερβική πλειοψηφία.

Προειδοποίησαν τον Κούρτι ότι οι ενέργειές του "αυτή την κρίσιμη στιγμή θα είναι καθοριστικές" για τις προθέσεις του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου