Νεοσύστατος φορέας στην Αλβανία θα δίνει τους υψηλότερους μισθούς στη χώρα στους υπαλλήλους του

Νεοσύστατος φορέας στην Αλβανία θα δίνει τους υψηλότερους μισθούς στη χώρα στους υπαλλήλους του

Η αλβανική κυβέρνηση θα δημιουργήσει έναν ειδικό δημόσιο φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην Αλβανία. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίαση νόμο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ο οποίος προβλέπει ότι αρμόδιος φορέας σε αυτόν τον τομέα θα είναι η Εθνική Αρχή για την Κυβερνοασφάλεια.

«Η Εθνική Αρχή για την Κυβερνοασφάλεια είναι ένας ρυθμιστικός φορέας υπεύθυνος για την εποπτεία και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στη Δημοκρατία της Αλβανίας», αναφέρει ο νόμος.

Η Αρχή αυτή θα τελεί υπό την άμεση ευθύνη του Πρωθυπουργού και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι υπάλληλοί της θα έχουν τους υψηλότερους μισθούς στο δημόσιο τομέα στην Αλβανία.

«Ο Γενικός Διευθυντής και οι υπάλληλοι των τεχνικών μονάδων περιεχομένου της Αρχής, πέραν των αποδοχών κατά τις μισθολογικές κατηγορίες που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δικαιούνται επίδομα ειδικού χαρακτήρα εργασίας, το ποσό μέχρι 800.000 (οκτακόσιες χιλιάδες) λεκ το μήνα» αναφέρει ο νόμος.

Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα έχει την εξουσία να εντοπίζει και να ταξινομεί κρίσιμες και σημαντικές υποδομές πληροφοριών στη χώρα. Θα παρακολουθεί επίσης πώς εφαρμόζονται οι κανόνες ασφαλείας στην ψηφιακή υποδομή της χώρας και σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων θα είναι το όργανο που θα συντονίζει τις εργασίες με άλλους φορείς στον τομέα αυτό.

Επί του παρόντος, το όργανο που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι η Εθνική Αρχή για την Ηλεκτρονική Πιστοποίηση και την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, είναι η AKCESK. Με τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής για την Κυβερνοασφάλεια, ο ρόλος της AKCESK θα υποβιβαστεί απλώς σε αυτόν των ηλεκτρονικών πιστοποιήσεων.

Η ανάγκη για τη σύσταση αυτού του φορέα έρχεται έπειτα από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από Ιρανούς χάκερς, τους λεγόμενους Homeland Justice. Τον περασμένο χρόνο πραγματοποίησαν δεκάδες παραβιάσεις του αλβανικού κυβερνοχώρου με αποτέλεσμα τη διαρροή απορρήτων πληροφοριών πολιτών και υψηλών αξιωματούχων.

...

Αλβανία: 2,5 εκατ. ευρώ για τη χρήση AI στη δημόσια διοίκηση

Η αλβανική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη σε ορισμένες εργασιακές διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης με στόχο την ευθυγράμμιση ορισμένων νομικών και κανονιστικών πτυχών του αλβ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου