Χαμηλά παρέμειναν τα επιτόκια στην Αλβανία για το πρώτο τρίμηνο του έτους

Χαμηλά παρέμειναν τα επιτόκια στην Αλβανία για το πρώτο τρίμηνο του έτους

Χαμηλά παρέμειναν τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας. Το μέσο επιτόκιο για νέες καταθέσεις σε λεκ διατηρήθηκε στο 1,9%, ενώ οι τόκοι καταθέσεων με διάρκεια έως ένα έτος παρουσίασαν σταδιακή άνοδο. Παράλληλα, καταγράφηκε για πρώτη φορά μείωση του επιτοκίου καταθέσεων με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η μεταβολή των προσδοκιών για τον βασικό επιτόκιο και η πτώση του πληθωρισμού επηρέασαν την πορεία των επιτοκίων. Ο βασικός συντελεστής στην Αλβανία παραμένει στο 3,25%, ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, ενώ η πτώση του πληθωρισμού φέρνει προσδοκίες για μη περαιτέρω αύξηση ή ακόμη και μείωση των επιτοκίων.

Σταθερά κυμάνθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων σε ευρώ, με μέσο όρο 1,1%. Και σε αυτό το νόμισμα, ωστόσο, παρατηρούνται ενδείξεις μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων με μεγάλη διάρκεια. Η Τράπεζα της Αλβανίας, μέσω των ρυθμιστικών πολιτικών της, επηρεάζει άμεσα τη διατήρηση χαμηλότερων επιτοκίων σε ευρώ.

Παρά τα χαμηλά επιτόκια, οι τραπεζικές καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024, οι συνολικές καταθέσεις έφτασαν τα 1,6 τρισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση 3,3 δισ. λεκ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σημαντική άνοδο 11,7% κατέγραψαν οι καταθέσεις σε ευρώ, φτάνοντας τα 7,38 δισ. ευρώ.

Η ανάπτυξη των καταθέσεων επηρεάστηκε αρνητικά από την ενίσχυση του λεκ έναντι του ευρώ. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η ετήσια πτώση της ισοτιμίας EUR-LEK ξεπέρασε το 9%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου