Μητσοτάκης: Ο Μπελέρης συμβολίζει τη στήριξή μας στη Δημοκρατία

Μητσοτάκης: Ο Μπελέρης συμβολίζει τη στήριξή μας στη Δημοκρατία

Η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να την απαγορεύσει. Πολύ απλά γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει κάτι να φοβηθεί από μια τέτοια εκδήλωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ομιλία Ράμα στην Αθήνα.

«Το ταξίδι στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν πέτυχαν τον στόχο τους. Έγιναν θετικά βήματα και στα τρία πεδία της διαδικασίας προσέγγισης», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Αναφορικά με την προεκλογική ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού στο Γαλάτσι, τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να την απαγορεύσει. Πολύ απλά γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει κάτι να φοβηθεί από μια τέτοια εκδήλωση».

Όσον αφορά την ενέργεια της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζει ότι «δεν παραβίασε, μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη της πατρίδας της» και προσθέτει πως «η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων εξαρτάται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζει ότι «οι κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει μεν την εθνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Αλλά, αναμφίβολα, θα επηρεάσει και τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

Ακόμη πως «η αποχή και η αδράνεια δεν είναι αντίπαλος μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά της ίδιας της Δημοκρατίας».

Επισημαίνει ακόμη πως βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων που ισχυροποιούν τη χώρα και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών καθώς και ότι «οι λαϊκιστές επιμένουν να δίνουν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Και οι «πατριώτες του καναπέ» συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωση».

Ο πρωθυπουργός απαντά επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με το μετρό και το Flyover στη Θεσσαλονίκη όπως επίσης και για το πρότζεκτ ανάπλασης της ΔΕΘ.

Αναλυτικότερα για τον Φρέντη Μπελέρη, δήλωσε:

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο κ. Έντι Ράμα πραγματοποίησε μια ασυνήθιστη προεκλογική ομιλία στο Γαλάτσι, σε μια περίοδο όπου οι ελληνοαλβανικές σχέσεις που δεν περνούν περίοδο ύφεσης και εξαιτίας της προφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη. Σας ανησυχεί η ένταση που καταγράφεται εδώ και καιρό στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα; Και ποιο θα ήταν σήμερα το μήνυμά σας προς τον Έντι Ράμα;

Η εδώ επίσκεψη του Έντι Ράμα ήταν ιδιωτική, όπως και οι αντίστοιχες προεκλογικές ομιλίες που έχει ήδη προγραμματίσει και σε άλλες χώρες, ενόψει των εκλογών στην Αλβανία. Η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να την απαγορεύσει. Πολύ απλά γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει κάτι να φοβηθεί από μια τέτοια εκδήλωση.

Η αυτονόητη αυτή διαπίστωση, βέβαια, δεν εμπόδισε τους γνωστούς λαϊκιστές και τους «πατριώτες του καναπέ» να μας κουνήσουν το δάχτυλο, ζητώντας μία τυφλή απαγόρευση, χωρίς ασφαλώς να εξηγούν πώς και γιατί.

Τα ζητήματα στις ελληνοαλβανικές και ευρωαλβανικές σχέσεις, βέβαια, παραμένουν. Και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν μπορεί να αντιπαρέλθει τις προϋποθέσεις για την προσχώρηση της χώρας του στην Ε.Ε. Με πρώτη την τήρηση του Κράτους Δικαίου, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα είμαι σαφής: με την παράνομη προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, και πλέον υποψηφίου Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντη Μπελέρη, η Αλβανία καταπατά την αξία του Κράτους Δικαίου, καταργώντας το αυτονόητο δικαίωμά του να δικαστεί με βάση το τεκμήριο αθωότητας. Πρόκειται, συνεπώς, για ζήτημα όχι μόνο διμερές, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό. Και καθώς η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, περνά απαρέγκλιτα από τη χώρα μας. Όχι για να «συνετίσουμε» ή να «τιμωρήσουμε». Αλλά για να δούμε την Αλβανία να εντάσσεται ομαλά στον δρόμο των ευρωπαϊκών άξιών.

Όσον αφορά, τέλος, τη συμμετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της παράταξής μας, αν και δεν σχολιάζω μεμονωμένες υποψηφιότητες, θα πω μόνο ότι συμβολίζει τη στήριξή μας στη Δημοκρατία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου