Αύξηση κατά 86% αλλοδαπών εργαζομένων στην Αλβανία σε σύγκριση με το 2022

Αύξηση κατά 86% αλλοδαπών εργαζομένων στην Αλβανία σε σύγκριση με το 2022

Η αυξημένη μετανάστευση στην Αλβανία έφερε μαζί της και άνοδο της απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων. Η τάση αυτή, αν και φέρνει οφέλη στην οικονομία, θέτει στο προσκήνιο την ανάγκη για ενδελεχή έλεγχο των συνθηκών εργασίας τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Επιθεώρησης Εργασίας, το 2023 εντοπίστηκαν 1.350 αλλοδαποί εργαζόμενοι, αύξηση κατά 86%, σε 9.820 ελεγχόμενους ιδιωτικούς φορείς. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 27 από αυτούς εργάζονταν χωρίς άδεια εργασίας.

Για να διασφαλιστεί η τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, η Κρατική Επιθεώρηση Εργασίας εντείνει τους ελέγχους. Η εστίαση δίνεται σε κλάδους με υψηλή συγκέντρωση αλλοδαπών εργαζομένων, όπως η μεταποίηση (592 εργαζόμενοι), το εμπόριο-ξενοδοχεία-εστιατόρια-μπαρ (195 εργαζόμενοι) και οι κατασκευές (147 εργαζόμενοι).

Παράλληλα, η αλβανική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, προωθεί τη σύναψη σύμβασης με τις Φιλιππίνες για την "εισαγωγή" εργατών. Η πρωτοβουλία αυτή εστιάζει στους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης, όπου η έλλειψη προσωπικού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου