Αλβανία: Το 58,5% των τραπεζικών μεταφορών πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά

Αλβανία: Το 58,5% των τραπεζικών μεταφορών πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά

Οι συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών καναλιών κυριάρχησαν στη δομή των τραπεζικών πληρωμών για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, από περίπου 3,45 εκατ. μεταφορές πιστώσεων που πραγματοποιήθηκαν από πελάτες του τραπεζικού τομέα το τρίτο τρίμηνο, το 58,5% από αυτές ή περισσότερες από δύο εκατομμύρια ενέργειες συνολικά έγιναν σε μη έντυπη μορφή.

Το βάρος των ενεργειών από ηλεκτρονικά κανάλια σημείωσε περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023, όταν οι ηλεκτρονικές πληρωμές αντιστοιχούσαν στο 56% περίπου του συνολικού αριθμού τραπεζικών εμβασμάτων. Αυτό οδήγησε στο γεγονός ότι για ολόκληρο το 9μηνο του 2023, το βάρος των ηλεκτρονικών πληρωμών έφτασε σχεδόν το 57% των συνολικών μεταφορών.

Εν τω μεταξύ, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, καταγράφηκε και αύξηση του συγκεκριμένου μεριδίου των ηλεκτρονικών μεταφορών σε αξία. Περίπου το 39% της συνολικής αξίας των μεταφορών πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικών ενεργειών εξ αποστάσεως, από 35% και 33% του μεριδίου τους τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Οι μεταφορές σε μη έντυπη μορφή περιλαμβάνουν μεταφορές που πραγματοποιούνται χωρίς τη φυσική παρουσία του πελάτη στην τράπεζα, κυρίως μέσω internet banking και υπηρεσιών mobile banking.

Η στροφή των τραπεζικών εμβασμάτων σε ηλεκτρονικά κανάλια σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στη σχέση του αλβανικού κοινού με τις τραπεζικές υπηρεσίες. Για πρώτη φορά το 2023, οι εργασίες διαδικτυακής τραπεζικής και κινητής τραπεζικής έχουν υπερβεί τον αριθμό των πράξεων που εκτελούνται φυσικά στα γκισέ τραπεζών. Εν τω μεταξύ, το βάρος τους αυξάνεται συνεχώς σε αξία.

Η πληρωμών μέσω ηλεκτρονικών καναλιών έχει επίσης ενθαρρυνθεί από την Τράπεζα της Αλβανίας. Από τον Ιούνιο του 2020, όλες οι διατραπεζικές μεταφορές αξίας 20.000 λεκ που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών καναλιών πρέπει να προσφέρονται από τις τράπεζες χωρίς καμία προμήθεια. Εν τω μεταξύ, για μεγαλύτερα ποσά, τα ηλεκτρονικά εμβάσματα έχουν προμήθειες τουλάχιστον 50% φθηνότερες σε σύγκριση με αυτές που πραγματοποιούνται στα γκισέ τραπεζών. Η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και στη ρύθμιση για τα εθνικά εμβάσματα σε ευρώ, όπου οι προμήθειες για ηλεκτρονικά εμβάσματα πρέπει να είναι το πολύ 50% των προμηθειών για πληρωμές που γίνονται σε τραπεζικά καταστήματα.

Στο τέλος του 2022, ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο έφτασε τις 878 χιλιάδες, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 24%. Υπολογίζεται ότι το 28,2% των ενεργών τραπεζικών λογαριασμών είναι προσβάσιμοι από το Διαδίκτυο, από 23,2% που ο δείκτης αυτός ήταν στα τέλη του 2021. Το 90% του αριθμού των τραπεζικών λογαριασμών κατοίκων που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο ανήκουν σε ιδιώτες.

Το 2022, τα άτομα είδαν επίσης τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης στον αριθμό των λογαριασμών που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, αυξημένο κατά 25%. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο αριθμός των λογαριασμών που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 16%.

Η χρήση διαδικτυακών καναλιών εξοικονομεί χρόνο και αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την αποφυγή ουρών πελατών στα γκισέ τραπεζών, χρησιμοποιώντας αυτά τα γκισέ μόνο για την απόκτηση εκείνων των υπηρεσιών και προϊόντων όπου η φυσική παρουσία είναι πραγματικά απαραίτητη.

Επί του παρόντος, όλες οι εμπορικές τράπεζες στην Αλβανία προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πελάτης του τραπεζικού τομέα έχει διαθέσιμο ένα εναλλακτικό κανάλι για την πραγματοποίηση πληρωμών και τη λήψη άλλων υπηρεσιών, χωρίς απαραίτητα να πηγαίνει στο κατάστημα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου