Το «Ηπειρωτικό κομιτάτο» του Σπύρου Σπυρομίλιου

Το «Ηπειρωτικό κομιτάτο» του Σπύρου Σπυρομίλιου

Στις 25 Μαρτίου του 1906, ιδρύεται στην Αθήνα από μια ομάδα επιφανών Ηπειρωτών, η «Ηπειρωτική Εταιρεία», η οποία έγινε κυρίως γνωστή ως «Ηπειρωτικό Κομιτάτο» έχοντας ως πρότυπο την γνωστή «Φιλική Εταιρεία» και στόχο να ετοιμάσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση της περιοχής της Ηπείρου. Βασικός οργανωτής της όλης προσπάθειας υπήρξε ο αξιωματικός της Χωροφυλακής, Σπύρος Σπυρομίλιος, από την Χιμάρα, ο οποίος ήδη είχε αναπτύξει σημαντική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα.

Πρώτος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού Παναγιώτης Δαγκλής, απόγονος Σουλιωτών οπλαρχηγών του 1821. Λόγω του ότι ήταν αγαπητός στο στράτευμα αλλά και λόγω των καλών του σχέσεωνμε την βασιλική οικογένεια, κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για την συγκεκριμένη θέση. Τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιδρυτικής ομάδας ήταν ο Ταγματάρχης Μηχανικού Χρήστος Μαλάμος, ο Υπολοχαγός Οικονομικού Χρήστος Χρόνης, ο Ανθυπίλαρχος Βασίλης Μελάς και ο Ανθυποπλοίαρχος Χαρίλαος Λιάμπεης.Εκτός όμως των σημαντικών στρατιωτικών που αποτελούσαν την ιδρυτική ομάδα, συμμετείχαν ακόμη και κάποιες πνευματικές προσωπικότητες όπως ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Χρήστος Χρηστοβασίλης, ο Υφηγητής Πανεπιστημίου Μιλτιάδης Πανταζής, ο δημοσιογράφος Γεώργιος Γάγαρης αλλά και ο Αυγερινός Αβέρωφ, πολιτικός, ο Περικλής Καραπάνος, δικηγόρος και ο Γεώργιος Δούμας, Διευθυντής των Σιδηρόδρομων Αθηνών – Πειραιώς – Πελοποννήσου.

Η συνέχεια είχε την δημιουργία τριών διευθύνσεων του Kομιτάτου. Στα Γιάννενα με τον Υπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσιριγώτη στην ηγεσία, στη Πρέβεζα με τον Υπολοχαγό Πυροβολικού Ιωάννη Παπαϊωάννου και στο Αργυρόκαστρο με τον Υπολοχαγό Πεζικού Νικόλαο Κοντογούρη.

Το «Ηπειρωτικό Κομιτάτο» είχε μέσα στις δράσεις του την αποστολή πληροφοριών στην Ελεύθερη Ελλάδα, να κατηχεί νέα μέλη και να οργανώνει μυστικά ομάδες σε όλη την Ήπειρο μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά μέσα μάλιστα σε δέρματα ζώων. Η διαδρομή που ακολουθούσαν ήταν: Καλαρρύτες, Δρίσκος, Μονή Ντουραχάνης και Λίμνη Παμβώτιδα. Σε συγκεκριμένα σημεία έκρυβαν τα όπλα και εν συνεχεία τα μοίραζαν σε όλη την Ήπειρο.

...

Η ίδρυση της «Ηπειρωτικής Εταιρείας»

Η ίδρυση της «Ηπειρωτικής Εταιρείας» στα πρότυπα της γνωστής «Φιλικής Εταιρείας» που έδρασε για να επαναστατήσει ο υπόδουλος ελληνισμός κατά των Οθωμανών, είχε ως απώτερο σκοπό τη συνέχιση του αγώνα μ...

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου