Αλβανία: Στα 195 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις για τις αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Στρασβούργου

Αλβανία: Στα 195 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις για τις αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Στρασβούργου

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 υπολογίζονται περίπου 195 εκατ. ευρώ (194.915.845 ευρώ) στο λογαριασμό του αλβανικού κράτους για αποζημιώσεις για τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο (ΕΔΔΑ) και του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024 δίνονται τα στοιχεία για τις πραγματικές και ενδεχόμενες υποχρεώσεις από αποφάσεις δύο διεθνών δικαστηρίων, όπου η υψηλότερη οικονομική υποχρέωση είναι για τις υποθέσεις Διεθνούς Διαιτησίας. Η συνολική πραγματική και ενδεχόμενη υποχρέωση μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο 2023 αγγίζει την αξία περίπου 173,1 εκατ. ευρώ.

Η Πραγματική Υποχρέωση, που είναι η υποχρέωση που αναφέρεται σε τελεσίδικη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, οριστικής μορφής, για την οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι νόμιμες διαδικασίες εντός του αλβανικού κράτους, είναι περίπου 61 εκατ. ευρώ.

Η ενδεχόμενη ευθύνη, που είναι η υποχρέωση που αναφέρεται σε απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου/, ή/και ενδεχόμενη σύμβαση δικηγορικών γραφείων, για την οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι νόμιμες διαδικασίες, υπολογίζεται σε 112 εκατ. ευρώ.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετίζονται με την επίλυση συγκρούσεων σε διμερείς ή πολυμερείς διαφορές, αρμόδιο για το αλβανικό κράτος. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας αξιολογεί τις οικονομικές επιπτώσεις που συνοδεύουν τις αποφάσεις αυτές, με σημαντικό κίνδυνο για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, στις περιπτώσεις που ο εναγόμενος χαρακτηρίζεται ως «αλβανικό κράτος» ή «αλβανική κυβέρνηση», οι αποφάσεις ρευστοποιούνται μέσω του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών ή/και του Αποθεματικού Ταμείου του κρατικού προϋπολογισμού, εάν παραστεί ανάγκη.

Το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, στη συνέχεια, συνέστησε την ενίσχυση του διαπραγματευτικού ρόλου των δημοσιονομικών θεσμών και της Εισαγγελίας σε θέματα αυτού του είδους, καθώς και την πειθαρχία της διαδικασίας οικονομικής διευθέτησης των δικαιούχων.

Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ είναι κυρίως θέματα και αποφάσεις που αφορούν την επιστροφή και αποζημίωση ακινήτων σε πρώην ιδιοκτήτες. Στη λίστα των υποθέσεων αποζημιώσεων προηγείται η υπόθεση «Sharxhi κατά Αλβανίας» με χρηματική υποχρέωση 13,3 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η υπόθεση "Rista et al. κατά Αλβανίας" με υποχρέωση 4,4 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου