5,3% του ΑΕΠ στην Αλβανία θα διατεθεί για επενδύσεις σε δημόσια έργα

5,3% του ΑΕΠ στην Αλβανία θα διατεθεί για επενδύσεις σε δημόσια έργα

Στο επίκεντρο της αλβανικής κυβέρνησης για το επόμενο έτος φαίνεται να είναι η ολοκλήρωση στρατηγικών έργων σε υποδομές, σιδηρόδρομους, λιμάνια και αεροδρόμια.Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους προγραμματίζονται κονδύλια για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων ύψους 5,3% του ΑΕΠ ή 128,5 δισ. λεκ ή 1,2 δισ. ευρώ.

Αν το συγκρίνουμε με ένα χρόνο πριν, το ποσό που διατίθεται για επενδύσεις έχει αυξηθεί πάνω από 6 δισ. λεκ για να δώσει ώθηση στην υλοποίηση έργων.Την ώρα που η διαδικασία αξιολόγησης πλησιάζει στην ολοκλήρωση, έχει προβλεφθεί κονδύλι ύψους 7 δισ. λεκ για την ολοκλήρωση των τελευταίων επεμβάσεων σε δρόμους και κτίρια.

Πέρα όμως από τη συνέχιση των υφιστάμενων έργων, το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει και μια σειρά από νέες επενδύσεις με αντίκτυπο στην οικονομία. Στη λίστα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν είναι η σήραγγα του Λογαρά, το θαλάσσιο λιμάνι του Δυρραχίου στο Porto Romano, οι σιδηρόδρομοι Τιράνων-Αεροδρομίου. Rinas και Τιράνων-Δυρραχίου κ.λπ.

Προβλέπεται επίσης η επέκταση του δικτύου των εθνικών οδών μέσω κατασκευής, αποκατάστασης, καθώς και επέκτασης της πρόσβασης και της ποιότητας των υπηρεσιών πόσιμου νερού και αποχέτευσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου