Την αποχώρησή τους από όλα τα κρατικά όργανα στο Κόσοβο ανήγγειλαν οι Σέρβοι πολιτικοί

Την αποχώρησή τους από όλα τα κρατικά όργανα στο Κόσοβο ανήγγειλαν οι Σέρβοι πολιτικοί

Την αποχώρησή τους από όλα τα κρατικά όργανα στο Κόσοβο ανήγγειλαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Σέρβου διοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης Βορείου Κοσόβου.

Η διοίκηση της αστυνομίας στο Βόρειο Κόσοβο και οι αστυνομικοί σερβικής εθνότητας αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση της κυβέρνησης για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διοικητή Νέναντ Τζούριτς.

Η αντίδραση ήταν άμεση. Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου Γκόραν Ράκιτς συγκάλεσε για αύριο, Σάββατο, έκτακτη συνέλευση του σερβικού πολιτικού συμβουλίου όπου θα προτείνει την αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου και την βουλή και την σύσταση παράλληλων θεσμών που θα λειτουργούν στο Βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Αύριο επίσης στο Βελιγράδι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, όπου θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως και πολιτική αντιπροσωπεία των Σέρβων του Κοσόβου. Το μοναδικό θέμα στην συνεδρίαση θα είναι η απόφαση της Πρίστινας για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και εκεί θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο αποχώρησης των Σέρβων από τα όργανα εξουσίας του Κοσόβου. Όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την συνεδρίαση θα ενημερώσει κατ' ιδίαν τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας στο Βελιγράδι για την κατάσταση στο Κόσοβο. Ο Βούτσιτς θα ενημερώσει επίσης και τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο όπως και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι φτάνει ο μεσολαβητής της ΕΕ στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλερξάνταρ Βούτσιτς.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο Βελιγράδι για την κατάσταση στο Κόσοβο αποτελεί και το γεγονός ότι ο Βούτσιτς ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό για τις επόμενες ημέρες, ακόμη και την συμμετοχή του, στις 7 Νοεμβρίου, στην διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι άρχισε να εφαρμόζει σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου την απόφαση της για αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας που δεν έχουν εκδοθεί στο Κόσοβο, αλλά στην κεντρική Σερβία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες αρχικά θα γίνεται σύσταση στους κατόχους των οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες, στην συνέχεια θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ενώ στην τρίτη φάση θα κατάσχονται τα οχήματα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση του Κοσόβου να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου για δέκα μήνες. Το αίτημα τους δεν εισακούστηκε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου