Ποια είναι τα αλβανικά αγροτικά προϊόντα που εξάγονται περισσότερο;

Ποια είναι τα αλβανικά αγροτικά προϊόντα που εξάγονται περισσότερο;

Σύμφωνα με στοιχεία του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), τα φαρμακευτικά φυτά, οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, οι ελιές, τα καρπούζια, το λάχανο, τα μανταρίνια, τα γλυκά και τα ποτά αποτελούν τα πιο δημοφιλή αλβανικά εξαγώγιμα προϊόντα.

Τα φαρμακευτικά φυτά ηγούνται της λίστας, με αξία εξαγωγών 57 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, διπλάσια από το 2019. Η ντομάτα ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 26,2 εκατομμύρια δολάρια, αν και η αξία της έχει μειωθεί κατά 9% από το 2019.

Τα αγγούρια σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, με τις εξαγωγές τους να τριπλασιάζονται σε σύγκριση με το 2019, φτάνοντας τα 22,5 εκατομμύρια δολάρια. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των εξαγωγών τσίλι και πιπεριών, οι οποίες διπλασιάστηκαν στα 16 εκατομμύρια δολάρια.

Στον τομέα των φρούτων, τα μανταρίνια και τα μήλα ξεχωρίζουν με συνολική αξία εξαγωγών άνω των 16 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η μελέτη του FAO υπογραμμίζει τις δυνατότητες της Αλβανίας για παραγωγή λαχανικών, ιδιαίτερα σε θερμοκήπια, χάρη στο κλίμα που επιτρέπει πρώιμη συγκομιδή. Η έγκαιρη παρουσία στην αγορά εξασφαλίζει στους Αλβανούς παραγωγούς υψηλότερες τιμές.

Ωστόσο, η έλλειψη υποστήριξης και το υψηλό κόστος παραγωγής θέτουν προκλήσεις στους αγρότες. Φέτος, η τιμή της ντομάτας σε θερμοκήπια αγγίζει τα λεκ, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι για να καλύψουν τα έξοδά τους, η τιμή θα έπρεπε να αγγίζει τα 70 λεκ.

Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Αλβανία φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για βελτίωση της υποστήριξης προς τους παραγωγούς, μείωση του κόστους παραγωγής και διεύρυνση των αγορών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου