Περίπου 65 εκατ. ευρώ πρόσθετοι φόροι από ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ελεύθερα επαγγέλματα στην Αλβανία

Περίπου 65 εκατ. ευρώ πρόσθετοι φόροι από ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ελεύθερα επαγγέλματα στην Αλβανία

Το 2024 αναμένεται να εισπραχθούν στον αλβανικό κρατικό προϋπολογισμό 674,7 δισ. λεκ, σύμφωνα με το προσχέδιο έκθεσης προϋπολογισμού.

Σε σύγκριση με την προσδοκία του 2023, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται κατά +19,5 δισ. λεκ, ενώ τα φορολογικά έσοδα από φόρους, τελωνεία και εισφορές, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα έκτακτα έσοδα του 2023, προγραμματίζονται να αυξηθούν κατά +8,25% ή +45 δισεκατομμύρια λεκ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά, τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, προβλέπονται με βάση την ανάλυση της πολυετούς ιστορικής τους τάσης, την αναμενόμενη πραγματοποίηση το 2023 και την παραγοντοποίηση όλων των στοιχείων που θα επηρεάσουν τα έσοδα του 2024, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από: οικονομική ανάπτυξη, δείκτη τιμών, νέες δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς και πρόσθετα έσοδα από χρηστή διοίκηση. Η πρόβλεψη αυτή έχει αναλυθεί και διορθωθεί με τις πιθανές επιπτώσεις άλλων σχετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή ελαστικότητας, της τυπολογίας κάθε είδους φόρου κ.λπ.

Οι παράγοντες που έχουν ληφθεί υπόψη και επηρεάζουν την αύξηση των εσόδων για το 2024 περιλαμβάνουν:

- Από το Δημοσιονομικό Πακέτο 2024, με προτάσεις που αποφέρουν πρόσθετο εισόδημα στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, στο Φόρο Εισοδήματος από επαγγέλματα καθώς και στους Εθνικούς Φόρους, αναμένεται να εισπραχθούν 7 δισ. λεκ επιπλέον ή 65 εκατ. ευρώ.

- Τα έσοδα που θα προκύψουν με τη μορφή μισθολογικού εισοδήματος και εισφορών ως αποτέλεσμα της υλοποίησης από την κυβέρνηση της μεταρρύθμισης στον τομέα των μισθών, όπου το 2024 θα εκτελεστεί το κύριο μέρος αυτής της μεταρρύθμισης, μέσω του προβλεπόμενου ταμείου από τον προϋπολογισμό των 29 δισ. λεκ για την αύξηση των μισθών γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών, στρατιωτών και μεσαίων και κατώτερων βαθμίδων κεντρικής και τοπικής διοίκησης.

Δαπάνες

Οι συνολικές δημόσιες δαπάνες για το 2024 έχουν προγραμματιστεί στα 735,9 δισ. λεκ ή στο 30,2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Δημόσιες Επενδύσεις για το 2024 έχουν προγραμματιστεί στο 5,3% του ΑΕΠ ή 128,5 δισ. λεκ (συμπεριλαμβανομένου του ταμείου ανασυγκρότησης ύψους 7 δισ. λεκ).

Στον επενδυτικό προγραμματισμό για το έτος 2024 έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις για επενδυτικά έργα με ξένη και εγχώρια χρηματοδότηση και θα δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2024 σχεδιάζεται να είναι στο επίπεδο του 2,5% του ΑΕΠ από περίπου 2,2% που αναμενόταν για το 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου