Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος Αλβανίας: Η διαχείριση των παραχωρήσεων για τους οδικούς άξονες υστερεί στην τόνωση ανταγωνισμού

Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος Αλβανίας: Η διαχείριση των παραχωρήσεων για τους οδικούς άξονες υστερεί στην τόνωση ανταγωνισμού

Οι μέθοδοι αξιολόγησης για διαδικασίες προμήθειας που σχετίζονται με παρεμβάσεις σε οδικούς άξονες δεν έχουν τονώσει τον ανταγωνισμό ούτως ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον περισσότερων φορέων να συμμετέχουν.

Ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος (KLSH) δημοσίευσε πρόσφατα έλεγχο που διενεργήθηκε στην Αλβανική Οδική Αρχή (ARRSH), σημειώνοντας ότι οι αξιολογήσεις απέτυχαν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική χρήση του δημόσιου χρήματος.

Η τελευταία θεωρεί σημαντικό πρόβλημα το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της απόφασης του δικαστηρίου. «Από τα έγγραφα που διατέθηκαν για την περίοδο ελέγχου, που αναφέρονται στις αποφάσεις των Δικαστηρίων, η ARRSH αποδεικνύεται οφειλέτης σε 18 υποθέσεις με διαφορετικές οντότητες ποσού 373.116.044 λεκ (3,4 εκατ. ευρώ). Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις, δόθηκε εντολή κατάσχεσης στους λογαριασμούς του Δημοσίου αξίας 41.942.661 λεκ» αναφέρεται στο έγγραφο.

Στο μεταξύ, περνώντας από την αξιολόγηση στην υλοποίηση των συμβάσεων, οι ελεγκτές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το πώς έγιναν οι πληρωμές σε ορισμένες περιπτώσεις στέλνοντας στους επιχειρηματίες χρήματα για ημιτελή έργα.

Γενικότερα, η έκθεση εστιάζει σε δύο σημαντικούς άξονες στους οποίους έχει επενδυθεί, εκφράζοντας επιφυλάξεις σε πολλές πτυχές. Στην έκθεση προτείνεται η ARRSH, σε συνεργασία με τον επιβλέποντα των εργασιών, να λάβει μέτρα για την αφαίρεση περισσότερων πιστοποιημένων εργασιών και τη συμφωνία τους, αξίας 12.131.741 λεκ. χωρίς ΦΠΑ, που συνιστά οικονομική ζημία, σε μεταγενέστερες καταστάσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου