16 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Αλβανία από τον αγροτικό τομέα

16 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Αλβανία από τον αγροτικό τομέα

Η άρση των φορολογικών απαλλαγών στον αγροτικό τομέα πέρυσι έφερε στον κρατικό προϋπολογισμό της Αλβανίας, περίπου 1,7 δισ. λεκ (16 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα).

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από την κατάργηση του καθεστώτος αποζημίωσης του αγροτικού παραγωγού από 6% σε 0% εισπράχθηκαν 0,9 δισ. ευρώ, ενώ από την επιστροφή ΦΠΑ στις αγροτικές εισροές εισπράχθηκαν 0,8 δισ.

Στο δημοσιονομικό πακέτο του 2022, η Βουλή ενέκρινε την επιβολή ΦΠΑ 10% στις γεωργικές εισροές που προηγουμένως απαλλάσσονταν πλήρως από τον ΦΠΑ το 2019.

Αποφασίστηκε επίσης να αφαιρεθεί η πίστωση ΦΠΑ στους αγρότες, μηδενική, από το 6% που ήταν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο από αυτές τις δύο αλλαγές η κυβέρνηση εξασφάλισε πρόσθετα έσοδα από τους αγρότες από την άρση των απαλλαγών, όσο τα μισά από τα κονδύλια που δόθηκαν φέτος για τη γεωργία από το εθνικό καθεστώς.

Φέτος, η κυβέρνηση έχει δώσει 3,3 δισ. λεκ σε επιδοτήσεις, όπου σχεδόν το 51% προήλθε από τη νέα δημοσιονομική επιβάρυνση στον αγροτικό τομέα.

Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που θα μοιραστεί φέτος σε κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αυτούς που κατασκευάζουν βιολογικά θερμοκήπια.

Ο αγροτικός τομέας στη χώρα υποφέρει από έλλειψη οικονομικής στήριξης. Η Αλβανία προσφέρει τη χαμηλότερη στήριξη στην Περιφέρεια για τους αγρότες, ενώ άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στη γεωργία είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένες.

Εκτός από μικρά ποσά, η διαδικασία διανομής των επιδοτήσεων είναι συχνά άδικη και άστοχη.

Μια έρευνα της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ (OLAF) αποκάλυψε καταχρήσεις των γεωργικών κονδυλίων της ΕΕ από το πρόγραμμα IPARD που οδήγησαν στην αναστολή περαιτέρω δαπανών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου