Η διαφθορά, οι άδειες και οι δημόσιες προμήθειες βλάπτουν το ξένο επενδυτικό κλίμα στην Αλβανία

Η διαφθορά, οι άδειες και οι δημόσιες προμήθειες βλάπτουν το ξένο επενδυτικό κλίμα στην Αλβανία

Η Αλβανία αποτυγχάνει να προσελκύσει βιώσιμες και μακροπρόθεσμες ξένες επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές εμποδίζονται από την έλλειψη ανταγωνιστικού επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος.

Το ζήτημα είναι η βιωσιμότητα –και πώς να παραμείνουν στην Αλβανία αυτοί οι επενδυτές μακροπρόθεσμα. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα.

Παράγοντες όπως η ευκολία των αδειών, το επίπεδο διαφθοράς, πόσο οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στις δημόσιες συμβάσεις, εάν είναι επενδυτικά κίνητρα ανταγωνιστικά - αυτά είναι πραγματικά ζητήματα που καθορίζουν το επενδυτικό κλίμα. Αν και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει καταρτίσει πακέτο για την προώθηση των επενδύσεων, δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.

Πρόκειται για όραμα που ονομάζεται Επενδυτική Ατζέντα, το οποίο περιλαμβάνει 40 συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επενδυτικής στρατηγικής (τομείς προτεραιότητας, τοποθεσίες, υποδομές), ένα πακέτο κατά της διαφθοράς ( διευκολύνει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να εντοπίσουν και να συλλάβουν αδικήματα), πλήρης μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι, εφαρμογή Δημόσιας Διαβούλευσης για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη και η δέσμευση των συμφερόντων των ενδιαφερομένων και τέλος ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα που είναι ανταγωνιστική στην περιοχή, καταπολεμά την παρατυπία και αντανακλά τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Πριν από λίγες ημέρες, όλες οι ενώσεις ξένων επενδυτών συγκεντρώθηκαν όσο ποτέ άλλοτε και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το άσχημο επιχειρηματικό κλίμα στην Αλβανία.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου