Αλβανία: Η παραγωγή ενέργειας ξεπέρασε την κατανάλωση το πρώτο τρίμηνο του 2024

Αλβανία: Η παραγωγή ενέργειας ξεπέρασε την κατανάλωση το πρώτο τρίμηνο του 2024

Η Αλβανία σηματοδοτεί μια αισιόδοξη τάση στον ενεργειακό τομέα, καταγράφοντας θετικό ισοζύγιο το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η παραγωγή ενέργειας ξεπέρασε την κατανάλωση, δημιουργώντας πλεόνασμα για εξαγωγή.

Συνολικά, η καθαρή παραγωγή ενέργειας έφτασε τα 2,47 εκατομμύρια MWh, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε κατά 11,2% αγγίζοντας τα 2,2 εκατομμύρια MWh. Η θετική εξέλιξη οφείλεται εν μέρει στην άφθονη υγρασία του 2023, που τόνωσε την υδροηλεκτρική παραγωγή.

Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (KESH) ηγείται της παραγωγής, καλύπτοντας το 48,78% με 1,2 εκατομμύρια MWh. Ακολουθούν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και οι προνομιούχοι παραγωγοί (ΥΗΣ έως 15 MW, φωτοβολταϊκά έως 2 MW) με το 51,2%, αγγίζοντας τα 1,27 εκατομμύρια MWh.

Παρότι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραμένουν η κύρια πηγή ενέργειας, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών κερδίζει έδαφος. Στο πρώτο τρίμηνο, η φωτοβολταϊκή ενέργεια συνεισέφερε το 0,93% της συνολικής καθαρής εγχώριας παραγωγής, με 23 χιλιάδες MWh.

Στην κατανάλωση, ο Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας (OSU) έλαβε πάνω από 1 εκατομμύριο MWh, ενώ οι εταιρείες του Ομίλου OSHEE (OSSH και Free Market Supplier) προμηθεύτηκαν ενέργεια για απώλειες και απελευθερωμένους πελάτες (425 χιλιάδες MWh και 103 χιλιάδες MWh αντίστοιχα).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου