Η Αλβανία έχει το υψηλότερο κόστος τροφίμων στην Ευρώπη

Η Αλβανία έχει το υψηλότερο κόστος τροφίμων στην Ευρώπη

Η Αλβανία πνίγεται στο βαρύ φορτίο του υψηλότερου κόστους διατροφής στην Ευρώπη. 4,4 δολάρια την ημέρα, ποσό αστρονομικό για μια βασική διατροφή, κατατάσσουν τη χώρα στην 28η θέση παγκοσμίως, τσακίζοντας τα νοικοκυριά και στερώντας τους την πρόσβαση σε υγιεινή τροφή.

Σε μια Ευρώπη γεμάτη αντιθέσεις, η Αλβανία ξεχωρίζει δραματικά. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πανηγυρίζει με 2 δολάρια ανά άτομο, η Τζαμάικα πονάει στην κορυφή με 7 δολάρια. Στην περιοχή, η Σερβία ακολουθεί με 4,3 δολάρια, ενώ η Βόρεια Μακεδονία προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας με 3,6 δολάρια.

Πού κρύβονται οι ρίζες αυτού του μαρτυρίου; Χαμηλοί μισθοί, μικρή γεωργική παραγωγή και εξάρτηση από εισαγωγές, οικονομική ύφεση και τσακισμένες ανισότητες συνθέτουν ένα τοπίο πόνου. Το 39,7% του οικογενειακού προϋπολογισμού σπαταλάται σε τρόφιμα, το υψηλότερο στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω του φτώχεια, επισιτιστική ανασφάλεια και περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή.

Η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός, δύο άκρα του ίδιου νομίσματος, μαστίζουν τον πληθυσμό. Η γεωργία, που θα έπρεπε να αποτελεί σωσίβια λέμβο, φέρνει μόλις το 20% της οικονομίας, πνιγμένη στους βάλτους της εξάρτησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου