Το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε ένα σημαντικό έργο βαρυτικών κυμάτων

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε ένα σημαντικό έργο βαρυτικών κυμάτων

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, πρωταγωνιστεί σε μια κοσμογονική αποστολή: την κατασκευή διαστημικών σκαφών για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων.

Αυτή η πρωτοποριακή συνεργασία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής LISA της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εξερεύνηση του χωροχρόνου και του μυστηριώδους κόσμου των βαρυτικών κυμάτων.

Το 2015, τα τεράστια συμβολόμετρα LIGO στις ΗΠΑ κατέγραψαν για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα, επιβεβαιώνοντας μια θεωρία του Αϊνστάιν που χρονολογείται από τον περασμένο αιώνα. Ακολουθώντας αυτό το ορόσημο, η ESA, σε συνεργασία με τη NASA, ξεκίνησε το LISA, την πρώτη διαστημική αποστολή αφιερωμένη στην ανίχνευση και μελέτη αυτών των φαινομένων.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ηγείται της ελληνικής συμμετοχής στην αποστολή.

Η αποστολή LISA, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2037, θα αποτελείται από τρία διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σχηματίζοντας ένα τεράστιο ισόπλευρο τρίγωνο. Η κατασκευή τους, με στόχο την ακρίβεια ενός εκατομμυριοστού του εκατομμυριοστού του μέτρου, θέτει πρωτοποριακές τεχνολογικές προκλήσεις.

Ο κ. Μάνος Σαριδάκης, κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξηγεί: "Τα βαρυτικά κύματα παράγονται από ασύμμετρες κινήσεις μαζικών σωμάτων, όπως μαύρες τρύπες και αστέρες νετρονίων. Η ανίχνευσή τους θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το σύμπαν και τα μυστήρια του."


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου