Πώς μπορεί να επωφεληθεί η Αλβανία από τη στήριξη των 6 δισ. ευρώ της ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια;

Πώς μπορεί να επωφεληθεί η Αλβανία από τη στήριξη των 6 δισ. ευρώ της ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια;

Ο Κυριάκος Κακούρης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μιλάει για το νέο σχέδιο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) και τις αισιόδοξες προοπτικές που φέρνει για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων ανοίγει την πόρτα για 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, ενισχύοντας ψηφιακή καινοτομία, πράσινες επενδύσεις και εμπορικές ροές. Η μείωση του χρόνου στα σύνορα ωφελεί άμεσα το πραγματικό εισόδημα.

Για να ξεπεράσουν την "παγίδα μεσαίου εισοδήματος", οι χώρες οφείλουν να ενισχύσουν θεσμούς, υποδομές και ψηφιακή μετάβαση, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. Η έκθεση "Φόρτιση Μπαταριών" της ΕΤΕπ χαράσσει το μονοπάτι προς μια οικονομία υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Παρά το χάσμα με την ΕΕ (κατά κεφαλήν ΑΕΠ 38% του μέσου όρου), η βελτίωση διακυβέρνησης υποδομών και η στρατηγική υλοποίηση έργων κρίνεται κρίσιμη. Προηγούμενες βελτιώσεις στις υποδομές αύξησαν τα πραγματικά εισοδήματα κατά 5% και μπορούν να τα αυξήσουν έως και 7% με την ένταξη στην ΕΕ.

Το συμβουλευτικό πρόγραμμα JASPERS της ΕΤΕπ αυξάνει την τεχνική βοήθεια για έργα στα Δυτικά Βαλκάνια, έχοντας συμβάλει στην προετοιμασία έργων ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και στην ενίσχυση τοπικών ομάδων υλοποίησης. Η υποστήριξη της JASPERS αποτελεί συχνά αναπόσπαστο κομμάτι των χρηματοδοτικών πακέτων της ΕΕ.

Η Παγκόσμια ΕΤΕπ θα διαθέσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας, της ασφάλειας και της αποδοτικότητας, προωθώντας παράλληλα βιώσιμες μεταφορικές λύσεις.

...

Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει πράσινο φως σε σχέδιο 6 δισ. ευρώ για οικονομική ανάπτυξη στα Δ. Βαλκάνια

Σε μια κρίσιμη κίνηση για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα φιλόδοξο σχέδιο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στόχος του πακέτου είναι να βο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου