Ο Άγγελος Συρίγος σε γνώριμα λημέρια - Επίσκεψη στην ελληνική μειονότητα

Ο Άγγελος Συρίγος σε γνώριμα λημέρια - Επίσκεψη στην ελληνική μειονότητα

Συναντήσεις ουσίας και όχι μια τυπική επίσκεψη

Ο Άγγελος Συρίγος γνωρίζει ίσως καλύτερα από κάθε άλλον Έλληνα πολιτικό την περιοχή της Βορείου Ηπείρου αλλά και τα προβλήματα της ενώ από το 1991 βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε επίλυση προβλήματος που αφορά τους Βορειοηπειρώτες. Αυτή τη φορά βρέθηκε ως υφυπουργός παιδείας και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης σε γνώριμα μέρη με γνώριμους ανθρώπους προκειμένου να συζητήσουν ουσιαστικά θέματα.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του, το σχολείο της Δερβιτσάνης, όπου συναντήθηκε με τους διευθυντές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στους νομούς Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, το Διευθυντή Μειονοτικής εκπαίδευσης και το διδακτικό προσωπικό. Ο Άγγελος Συρίγος, που το 2008 ήταν πρωτεργάτης στη μετάφραση και την έκδοση εγχειριδίων για τα μειονοτικά σχολεία (ήταν ειδικός γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας), καλείται σήμερα να δώσει ξανά λύση από τη θέση του Υφυπουργού Παιδείας. Συζητήθηκαν και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων σχετικά με τη διόρθωση και τη μετάφραση βιβλίων για τα δημόσια ελληνικά σχολεία της ελληνικής μειονότητας. Το θέμα αυτό συζητήθηκε και με την Υπουργό Παιδείας της Αλβανίας, η οποία σε πρώτη φάση δεσμεύτηκε πως φέτος δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη διάθεση των βιβλίων.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο Τμήματος ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Αργυρόκαστρου και καθηγητές.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές, καταθέτοντας και οι δυο πλευρές συγκεκριμένες προτάσεις. Στόχος η αναβάθμιση του Τμήματος ούτως ώστε μελλοντικά να ενταχθεί στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Είχε την χαρά να επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου ο οποίος σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα τον ξενάγησε τόσο στο ενιατάξιο σχολείο όσο και στο Λύκειο «Πνοή Αγάπης» Αργυροκάστρου, όπου συζητήθηκε κυρίως το θέμα απόσπασης καθηγητών με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων Αργυροκάστρου και Ιωαννίνων. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας τετραετούς διάρκειας περιλαμβάνει τους τομείς της εκπαίδευσης και έρευνας, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σπουδών και θέτει ως στόχους, την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, την προώθηση της κινητικότητας μελών ακαδημαϊκού προσωπικού, φοιτητών και αποφοίτων των δύο Πανεπιστημίων, την εκπόνηση κοινών ερευνητικών έργων, καθώς και την ενθάρρυνση προσπαθειών στον σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών και των τριών κύκλων σπουδών.

Κατά την διαμονή του στην περιοχή, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο της κοινότητας Δερβιτσάνης, με τον δήμαρχο Δρόπολης και με τον δήμαρχο Φοινικαίων. Στη Δερβιτσάνη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπία του προεδρείου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ με κυρίαρχο θέμα την απογραφή πληθυσμού που θα διενεργήσει το αλβανικό κράτος τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου