Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: Βουλευτές στην Αλβανία συσπειρώνονται και καταθέτουν αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: Βουλευτές στην Αλβανία συσπειρώνονται και καταθέτουν αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), Jorida Tabaku, σε συνεργασία με την Emilia Koliqi, διοργάνωσε συνάντηση με περίπου 50 ελεύθερους επαγγελματίες από διάφορες ομάδες συμφερόντων. Στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση των αγωγών που έχουν κατατεθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αναφορικά με τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η κα. Tabaku τόνισε ότι η αγωγή δεν αποτελεί λαϊκισμό, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όντας μορφωμένοι, κατανοούν την ανάγκη για φορολογία. Αντιτίθενται όμως σε φόρους που επιβάλλονται παράνομα ή παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Η αγωγή εστιάζει σε δύο βασικά σημεία:

  • Παραβίαση της ασφάλειας δικαίου: Ο νόμος για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρείται ότι έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ασφάλειας δικαίου. Οι αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και στις διαδικασίες δεν έδωσαν επαρκή χρόνο για προσαρμογή.
  • Ανισότητα ενώπιον του νόμου: Ο νόμος θεωρείται ότι δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών και άλλων κατηγοριών φορολογουμένων.

Η κα. Tabaku τόνισε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει δεχτεί την αγωγή και έως τις 21 Μαΐου δέχεται γραπτές προτάσεις για σκέψεις, απόψεις και προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου.

Επιπρόσθετα σημεία από την ομιλία της κας. Tabaku:

  • Ο νόμος για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών ψηφίστηκε παρά τις αντιρρήσεις των ομάδων συμφερόντων.
  • Η εφαρμογή του νόμου έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλές μικρές επιχειρήσεις, με κάποιες να αναγκάζονται να κλείσουν.
  • Η κα. Tabaku καλεί τους ελεύθερους επαγγελματίες να συνεισφέρουν στην αγωγή με γραπτές προτάσεις έως τις 21 Μαΐου.
  • Η κα. Tabaku εκφράζει την ελπίδα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα λάβει υπόψη τα επιχειρήματα και θα ακυρώσει ή θα τροποποιήσει τον νόμο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου