Πόσες οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί στην Αλβανία τα τελευταία τρία χρόνια;

Πόσες οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί στην Αλβανία τα τελευταία τρία χρόνια;

Η Αλβανία τα τελευταία τρία χρόνια βιώνει αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα, με 4.436 οικοδομικές άδειες για νέα κτίρια να εκδίδονται από το 2021 έως το 2023. Στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής καταγράφουν άνοδο 14,5% στον αριθμό αδειών από το 2021, ενώ παράλληλα παρατηρείται μείωση 20,7% στο εμβαδόν των εγκεκριμένων αδειών το 2023.

Η ζήτηση εστιάζει κυρίως σε οικιακά κτίρια, με τις άδειες για κατοικίες να υπερισχύουν έναντι άλλων μη οικιστικών έργων. Τα Τίρανα, το Δυρράχιο και το Ελμπασάν συγκέντρωσαν τις περισσότερες άδειες το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση ωθεί στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων και παρόμοιων δομών φιλοξενίας. Από το 2021, έχουν χτιστεί περίπου 143 ξενοδοχεία, με το Δυρράχιο (1299 άδειες), τη Λέζα (361) και την Αυλώνα (214) να ηγούνται. Ο ρυθμός κατασκευής στο Λέζα παρουσιάζει πτωτική τάση, ενώ στο Δυρράχιο και την Αυλώνα παρατηρείται άνοδος.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του αγροτουρισμού, εξετάζεται η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης οικοδομικών αδειών σε αγροτικές περιοχές, τόσο για ιδιωτικές κατοικίες όσο και για επιχειρήσεις.

Η Αλβανία αναμένει μεγάλη τουριστική εισροή φέτος. Η έγκαιρη ολοκλήρωση νέων δομών φιλοξενίας είναι απαραίτητη για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου