Πτωτική τάση αναμένεται για την αγοραπωλησία διαμερισμάτων στην Αλβανία

Πτωτική τάση αναμένεται για την αγοραπωλησία διαμερισμάτων στην Αλβανία

Μετά την οικοδομική έκρηξη των τελευταίων δύο ετών, ο κλάδος φαίνεται να βρίσκεται σε φάση ψύξης. Στην τελευταία έρευνα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Αλβανίας, ο κατασκευαστικός κλάδος δεν είναι αισιόδοξος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, ο δείκτης κατασκευών εμπιστοσύνης (TBN) υποχώρησε κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο, αν και παραμένει περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Η πτώση αυτόν τον μήνα οφείλεται τόσο από τις λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατασκευαστική δραστηριότητα όσο και από το επίπεδο των τρεχουσών παραγγελιών. Οι προσδοκίες για απασχόληση αυξάνονται και οι προσδοκίες για μελλοντικές τιμές μειώνονται.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευών επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος τον Σεπτέμβριο (-9,26), αφού παρέμεινε θετικός σχεδόν για ολόκληρο το έτος, και τον Οκτώβριο ο δείκτης επιδεινώθηκε περαιτέρω στο -11,2, υποδηλώνοντας ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι απαισιόδοξοι για τις μελλοντικές παραγγελίες. Αυτό είναι το πιο αρνητικό επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

Οι προσδοκίες για τις τιμές είναι επίσης πτωτικές, αν και το υπόλοιπο παραμένει θετικό στο 8, αλλά αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

Η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων έχει αρχίσει να επηρεάζει την πτωτική τάση της ζήτησης για ακίνητα με τιμή πώλησης άνω των 1.500 ευρώ/τμ. Οι κτηματομεσίτες ισχυρίζονται ότι ακόμη και η αύξηση των επιτοκίων των δανείων και η έλλειψη αμνηστίας για τα αδήλωτα εισοδήματα συρρικνώνουν τον αριθμό των αγοραστών ακινήτων.

Η ζήτηση για διαμερίσματα κατοικιών σε κτίρια που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια και σε νεόδμητες κατασκευές σε περιοχές εκτός του Μικρού Δακτυλίου στα Τίρανα είναι ίδια με πέρυσι.

Ακόμη και η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τον περιορισμό των στεγαστικών δανείων. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων σε λεκ για αγορά κατοικίας τον Ιούλιο του 2023 έφτασε το 4,04% από 3,57% τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας.

Για τα δάνεια σε ευρώ, το μέσο επιτόκιο τον Ιούλιο του 2023 έφτασε το 5,32% από 3,54% τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η αξία του νέου στεγαστικού δανείου τον Ιανουάριο-Αύγουστο 2023 ήταν 30,9 δισ. λεκ. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, τα νέα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά περίπου 3%.

Ένας άλλος λόγος για τον περιορισμό της ζήτησης φαίνεται να σχετίζεται με το καθεστώς των άτυπων αγοραστών.Οι κτηματομεσίτες ισχυρίζονται ότι η έναρξη μιας σειράς ερευνών από το SPAK εναντίον προσώπων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό τομέα έχει αντίκτυπο στην αγορά πωλήσεων ακίνητης περιουσίας.

Οι αγορές ακινήτων από άτυπο χρήμα (παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά κ.λπ.) εκτιμάται ότι ήταν μια από τις κύριες πηγές που τροφοδοτούσαν την αγορά ακινήτων όλα αυτά τα χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου