Χθες, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ορκίστηκε Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη χώρα. Η νίκη της, ως υποψήφια του δεξιού VMRO-DPMNE, έρχεται μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και οικονομικών προκλήσεων.
Πέρα από την ονομασία, η Σιλιάνοφσκα καλείται να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, όπως η διαφθορά, η ανεργία και οι εθνικές εντάσεις. Η νίκη του VMRO-DPMNE, ενός κόμματος με εθνικιστικά ακροατήρια, εγείρει ερωτήματα για το μέλλον των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και την Αλβανία.
Η 71χρονη Σιλιάνοφσκα, νομικός στο επάγγελμα, ηγήθηκε του VMRO-DPMNE τα τελευταία χρόνια. Η νίκη της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 65%, έναντι 35% του απερχόμενου προέδρου Στέβο Πεντάροφσκι, θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το πρόγραμμά της για αλλαγή και ανάπτυξη.
Παράλληλα, το VMRO-DPMNE κέρδισε και τις βουλευτικές εκλογές, λαμβάνοντας 58 έδρες. Ο ηγέτης του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αλβανικό συνασπισμό "Αξίζει" για σχηματισμό κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να σχηματιστεί έως τα τέλη Ιουνίου.
Η διαχείριση της ονομασίας "Μακεδονία" από τη νέα ηγεσία θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για την πολιτική σταθερότητα και τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας. Η Σιλιάνοφσκα καλείται να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στις εθνικιστικές τάσεις του κόμματός της και στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.
Επιπλέον, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η τόνωση της οικονομίας και η διασφάλιση της εθνικής συνοχής αποτελούν μείζονα ζητήματα που η νέα ηγεσία οφείλει να αντιμετωπίσει. Η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Σιλιάνοφσκα να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.
Σχόλια