Πληθωρισμός στην Αλβανία: Μείωση ρυθμού, αλλά ανησυχίες παραμένουν

Πληθωρισμός στην Αλβανία: Μείωση ρυθμού, αλλά ανησυχίες παραμένουν

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Απρίλιος του 2024 φέρνει αύξηση τιμών 2,1%, σχεδόν μισή σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 (4,6%). Ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αλβανίας (3%), ωστόσο η μείωση του ρυθμού αύξησης δεν φέρνει καθησυχασμό.

Όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών συνέβαλαν στην ετήσια αύξηση. Ξεχωρίζουν τα Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, Ενοικίαση, νερό, καύσιμα και ενέργεια και Έπιπλα, οικιακές συσκευές και συντήρηση σπιτιού. Αντίθετα, η ομάδα Μεταφορές, που βρισκόταν σε αρνητική τροχιά για πολλούς μήνες, παρουσιάζει πλέον θετική άνοδο.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, η μεγαλύτερη άνοδος τιμών παρατηρείται στην κατηγορία Διασκέδαση και πολιτισμός, ενώ ακολουθούν Έπιπλα, οικιακές συσκευές..., Ένδυση..., Αλκοολούχα ποτά..., Ξενοδοχεία... και Διάφορα αγαθά.... Αντίθετα, οι κατηγορίες Ενοίκια..., Εκπαιδευτική..., Υγεία, Τρόφιμα... και Μεταφορές παρουσιάζουν μικρότερες αυξήσεις. Εντός της κατηγορίας τροφίμων, ξεχωρίζουν οι αυξήσεις σε Λαχανικά..., Ψάρια, Ζάχαρη..., Γάλα... και Κρέας.

Σε μηνιαία βάση, παρατηρείται μείωση 0,7% στα Τρόφιμα..., ενώ αυξάνονται οι κατηγορίες Ψυχαγωγία..., Αλκοολούχα ποτά..., Έπιπλα..., Μεταφορές, Ξενοδοχεία..., Ένδυση..., Υγεία και Διάφορα αγαθά..., με μικρότερες αυξήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου