Αλβανία: Οι έρευνες του SPAK «τρομάζουν» τους άτυπους αγοραστές ακινήτων - Αποτελούν περίπου το 40% της αγοράς

Αλβανία: Οι έρευνες του SPAK «τρομάζουν» τους άτυπους αγοραστές ακινήτων - Αποτελούν περίπου το 40% της αγοράς

Μεσίτες πωλήσεων ακινήτων στην Αλβανία υποστηρίζουν ότι η ανάληψη σειράς ερευνών από το SPAK εναντίον προσώπων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο έχει αντίκτυπο στην αγορά πωλήσεων ακινήτων.

Αυτό επιφέρει κυρίως, απροθυμία για επενδύσεις, λόγω της αβεβαιότητας της επιχειρηματικής συνέχειας, η λήψη μισθού ή η διατήρηση μιας θέσης εργασίας, η οποία θα αντικατοπτρίζεται στη διοίκηση (δημόσια ή ιδιωτική) σε περιόδους που πλήττονται οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Οι αγορές ακινήτων από άτυπο χρήμα (παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά κ.λπ.) εκτιμάται ότι ήταν μια από τις κύριες πηγές που τροφοδοτούσαν την αγορά ακινήτων όλα αυτά τα χρόνια.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης αυτής της αγοράς ήταν πολύ πιο γρήγοροι από εκείνους της οικονομίας γενικότερα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το INSTAT αποκαλύπτουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τρέχουσες τιμές στη δραστηριότητα του real estate, που μετρά την αξία των οικονομικών συναλλαγών στον τομέα αυτό, έφτασε τα 33,8 δισ. λεκ ή σχεδόν 320 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, τουλάχιστον από το 2008, όταν αναφέρονται τα στοιχεία.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους η αξία ήταν 32,3 δισ. λεκ, ανεβάζοντας ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο στα 66 δισ. λεκ ή περίπου 630 εκατ. ευρώ.

Άλλα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας αποκαλύπτουν ότι το νέο δάνειο για την αγορά διαμερισμάτων για την ίδια περίοδο ήταν 24 δισ. λεκ (περίπου 230 εκατ. ευρώ), καλύπτοντας περίπου το 36% των αγορών.

Ενώ οι αγορές ξένων για το ίδιο διάστημα ήταν περίπου 127 εκατ. ευρώ (20% του συνόλου των συναλλαγών).

Οι φορείς της αγοράς έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι περίπου το 40% της αγοράς ακινήτων προμηθεύεται από άτυπες πηγές, αριθμός που επιβεβαιώνεται έμμεσα από στοιχεία ξένων πιστώσεων και αγορών.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο περιορισμός των άτυπων πόρων θα έχει αντίκτυπο στη ζήτηση για αγορά ακινήτων, καθώς η αναμενόμενη αμνηστία έχει παραμείνει προς το παρόν σε αναστολή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου