Η Αλβανία ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις: 10ετής στρατιωτικοποίηση με 1,8 δισ. ευρώ

Η Αλβανία ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις: 10ετής στρατιωτικοποίηση με 1,8 δισ. ευρώ

Η Αλβανία εγκαινιάζει ένα φιλόδοξο 10ετές πρόγραμμα στρατιωτικοποίησης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων. Η πρωτοβουλία, που αναλύθηκε στην εκπομπή Money του Euronews Albania, έρχεται σε απάντηση στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στις απειλές στην περιοχή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Αλβανία θα αυξήσει σταδιακά τις στρατιωτικές δαπάνες, ξεκινώντας με 480 εκατομμύρια ευρώ (2% του ΑΕΠ) φέτος και φτάνοντας τα 730 εκατομμύρια ευρώ το 2033. Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο στόχος του προγράμματος είναι διπλός:

  • Να αναπτυχθούν αμυντικές ικανότητες τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και για την εγγύηση της εθνικής άμυνας.
  • Να εκσυγχρονιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και να βελτιωθούν οι υποδομές.

Η υλοποίηση του προγράμματος εγείρει ορισμένες προκλήσεις. Ο χρόνος είναι καίριας σημασίας, καθώς άλλες χώρες στην περιοχή ενδέχεται να προηγηθούν στον εξοπλισμό. Επιπλέον, ο στόλος της Αλβανίας είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν της Σερβίας, η οποία θεωρείται απειλή για την σταθερότητα των Βαλκανίων.

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα, ο συνταγματάρχης Ardian Lilo τόνισε την ανάγκη για αλλαγές στις αμυντικές ικανότητες και επενδύσεις σε υποδομές. Ο ειδικός στις διεθνείς σχέσεις Λέντιον Κρισάφη υπογράμμισε την σημασία της άμεσης υλοποίησης των επενδύσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η υστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες.

...

Η Αλβανία διπλασιάζει τις στρατιωτικές δαπάνες: Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα στην περιοχή και στην Ευρώπη;

Σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας και αυξημένης απειλής συγκρούσεων, η Αλβανία στρέφεται στην ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος. Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου