Γερμανική εταιρεία διεκδικεί αποζημίωση 40 εκατ. ευρώ από την Αλβανία για την παραχώρηση του λιμανιού του Δυρραχίου

Γερμανική εταιρεία διεκδικεί αποζημίωση 40 εκατ. ευρώ από την Αλβανία για την παραχώρηση του λιμανιού του Δυρραχίου

Στην Ουάσινγκτον, στην πρώτη συνεδρίαση διαιτησίας σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Δυρραχίου, η γερμανική εταιρεία "EMS APO" (EMS Albanian Port Operator shpk) ζήτησε αποζημίωση 40 εκατ. ευρώ. Η διαφορά, που ξεκίνησε από την "EMS Shipping & Trading GmbH (German)", η οποία διαχειρίζεται τον ανατολικό τερματικό σταθμό στο λιμάνι Δυρραχίου, καταχωρήθηκε στις 7 Απριλίου 2023.

Η EMS APO διεκδικεί 40 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για άνιση και διακριτική μεταχείριση από τις αλβανικές αρχές από το 2020.

Η διαμάχη ξεκίνησε με την προνομιακή μεταχείριση που δόθηκε σε ιδιωτικό φορέα στο Πόρτο Ρομάνο και την παραχώρηση χώρου στο λιμάνι Δυρραχίου για το έργο "Durrës Yachts Marina". Η σύμβαση παραχώρησης αφορά τη διαχείριση του ανατολικού τερματικού σταθμού στο λιμάνι και υπεγράφη μεταξύ του αλβανικού κράτους και της EMS-Fehn-Group τον Μάιο του 2013. Έχει διάρκεια 35 ετών, από το 2013 έως το 2048, και παρέχει στην EMS-Fehn-Group/EMS APO το δικαίωμα να διαχειρίζεται διάφορα φορτία στον Ανατολικό Τερματικό Σταθμό.

Ο όγκος επεξεργασίας φορτίων μειώθηκε κατά 70% το 2022, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον της EMS APO. Η διαμάχη εντάθηκε με την επέκταση του Porto Romano και του έργου "Durrës Yacht & Marina", εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές των φορέων εκμετάλλευσης φορτίων στην περιοχή.


«Έξωση» της γερμανικής EMS από το λιμάνι του Δυρραχίου εξαιτίας του έργου Durres Yacht Marina

Το έργο «Durres Yacht & Marina» που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός λιμανιού σκαφών, την κατασκευή 13 χιλιάδων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων στο λιμάνι του Δυρραχίου οδηγεί στην αναστολή των οικονο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου