«Έξωση» της γερμανικής EMS από το λιμάνι του Δυρραχίου εξαιτίας του έργου Durres Yacht Marina

«Έξωση» της γερμανικής EMS από το λιμάνι του Δυρραχίου εξαιτίας του έργου Durres Yacht Marina

Το έργο «Durres Yacht & Marina» που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός λιμανιού σκαφών, την κατασκευή 13 χιλιάδων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων στο λιμάνι του Δυρραχίου οδηγεί στην αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων πολλών φορέων που επεξεργάζονται εμπορεύματα στο λιμάνι αυτό, αλλά και των εκατοντάδων πολιτών του Δυρραχίου που απασχολούνται σε αυτό το λιμάνι.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, παραδόξως, χωρίς επίσημη επικοινωνία, έχει αποκλειστεί η είσοδος στη γερμανική εταιρεία παραχώρησης EMS APO, η οποία επεξεργάζεται φορτηγά πλοία refujo στον Ανατολικό τερματικό σταθμό του λιμανιού του Δυρραχίου.

Ο λόγος της παρέμβασης είναι να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη του έργου του Durrës Yahts Marina, όπου για την πρώτη φάση της ανέγερσης πολυκατοικιών, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας παραχώρησης EMS APO, θα χρησιμοποιηθεί το 90% του χώρου του ανατολικού τερματικού σταθμού όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Ο εμπορικός διευθυντής, Florian Cimo, δήλωσε ότι το πάγωμα της εισόδου στον Ανατολικό τερματικό σταθμό, όπου δραστηριοποιείται η γερμανική εταιρεία παραχώρησης, έγινε χωρίς προηγούμενη επίσημη επικοινωνία.

«Η Ems Albanian Port Operator Shpk ασκεί τη δραστηριότητά της βάσει της σύμβασης παραχώρησης που συνήφθη μεταξύ της Ems Shipping & Trading GmbH με έδρα τη Γερμανία και του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και Μεταφορών (σήμερα Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας με επικεφαλής την Balluku) με ημερομηνία 6.5.2013 για τη Διαχείριση και Λειτουργία του Ανατολικού Τερματικού Σταθμού του Λιμένα Δυρραχίου με διάρκεια ισχύος 35 έτη.

Σήμερα, στις 29.7.2023, στις 7:00 π.μ., εντοπίστηκε μη εξουσιοδοτημένη είσοδος από τον παραχωρησιούχο χειριστή της λιμενικής δύναμης ασφαλείας, με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή της Pirro Vengu και τον ιδιωτικό φορέα «Elmazaj Shpk», που κατείχε τμήμα του τερματικού σταθμού που βρίσκεται στην περιοχή παραχώρησης και για την οποία δεν υπάρχει συμφωνία για το σκοπό αυτό.

Ο φορέας EMS-APO έχει καταθέσει καταγγελίες όπως και στην Ειδική Εισαγγελία SPAK στον διευθυντή του Λιμεναρχείου για τις ίδιες ενέργειες που συνέβησαν και παλιότερα, αλλά και στην Αστυνομία. Με την παρέμβαση και την τοποθέτηση τσιμεντένιων φραγμών, έχει αποτραπεί η πρόσβαση στα γραφεία διοίκησης και στη δραστηριότητα ζύγισης φορτηγών, που αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των υπηρεσιών που προσφέρει ο φορέας παραχώρησης EMS-APO», υποστήριξε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της παραχωρησιούχου εταιρείας EMS EPO Manfred Mueller είπε ότι η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μετατροπή του λιμανιού του Δυρραχίου σε λιμάνι αναψυχής χωρίς να παρέχει ακριβείς πληροφορίες και σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του νέου λιμανιού στο Porto Romano, ως εναλλακτική τοποθεσία για τη δραστηριότητα Fehn-Group/EMS APO.

Οι διευθυντές της εταιρείας πρόσθεσαν ότι τα αλβανικά ιδρύματα έχουν εσκεμμένα παρεμποδίσει τη δραστηριότητά τους από το 2020, όταν ξεκίνησαν προνομιακή μεταχείριση για τον ιδιωτικό φορέα στο Porto Romano, για να συνεχίσουν να καταλαμβάνουν το χώρο του λιμανιού του Δυρραχίου.

Η γερμανική εταιρεία EMS APO, η οποία επεξεργάζεται φορτηγά πλοία που επιστρέφουν στο Δυρράχιο, κατέθεσε νωρίτερα την υπόθεση στη Διεθνή Διαιτησία όπου ζήτησε αποζημίωση 40 εκατ. ευρώ για άνιση και μεροληπτική μεταχείριση της σύμβασης παραχώρησης.


Προειδοποίηση της γερμανικής EMS προς τους ξένους επενδυτές που στοχεύουν Αλβανία

Η γερμανική εταιρεία EMS APO, η οποία εδώ και 9 χρόνια λειτουργεί για την υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης για τη μεταποίηση φορτηγών πλοίων στον ανατολικό τερματικό σταθμό του λιμανιού του Δυρραχίο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου