Η Αλβανία ολοκλήρωσε τη διαδικασία προ-αίτησης στον Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)

Η Αλβανία ολοκλήρωσε τη διαδικασία προ-αίτησης στον Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)

Ο Υπουργός Οικονομικών Αλβανίας Έρβιν Μέτε συμμετείχε στη συνάντηση Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή. Η συνάντηση έλαβε χώρα δύο ημέρες μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πακέτου των 6 δισ. ευρώ για το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης Δυτικών Βαλκανίων.

Στην ομιλία του, ο κ. Μέτε χαιρέτησε το Χρηματοδοτικό Πακέτο ως "σαφές σημάδι στήριξης" από την ΕΕ για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την ένταξη της περιοχής στην Ένωση. Υπογράμμισε τη σημασία της ένταξης στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) για την τόνωση του εμπορίου και τη μείωση του κόστους πληρωμών.

Η Αλβανία, σύμφωνα με τον κ. Μέτε, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για ένταξη στον SEPA, έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία προ-αίτησης και λάβει έγκριση για τις απαραίτητες ρυθμίσεις από την Τράπεζα της Αλβανίας.

Η κα. Βαλεντίνα Σούπερτη, Διευθύντρια Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ για την ένταξη των χωρών της περιοχής στον SEPA. Τόνισε τη σημασία της "διευκόλυνσης του εμπορίου" και υπογράμμισε την αξία της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών για την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η κα. Majlinda Dhuka, Υπουργός Επικρατείας και Επικεφαλής Διαπραγματευτής για την Ένταξη στην ΕΕ, επαίνεσε την ψήφιση του Σχεδίου Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το "σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης" από την ΕΕ. Κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους για να επιταχύνουν την σύγκλιση με την ΕΕ.


...

Τον Ιούνιο η υποβολή αίτησης της Αλβανίας για ένταξη στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)

Η Αλβανία θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή της για ένταξή της στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) έως τον Ιούνιο, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Luljeta Mi...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου