ΕΕ: Ξεκίνησε η αναβάθμιση δύο σιδηροδρομικών τμημάτων στην Αλβανία

ΕΕ: Ξεκίνησε η αναβάθμιση δύο σιδηροδρομικών τμημάτων στην Αλβανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Επενδυτικού Πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ξεκίνησε τις εργασίες προετοιμασίας για την αναβάθμιση δύο σιδηροδρομικών τμημάτων στην Αλβανία, μέρος του Όγδοου Διαδρόμου. Η συνολική επένδυση για τα δύο σιδηροδρομικά τμήματα ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 418 εκατομμύρια θα διατεθούν για το τμήμα που διέρχεται από αλβανικό έδαφος.

Το πρώτο τμήμα, με μήκος 33,5 χλμ., εκτείνεται από το Δυρράχιο έως το Rrogozhinë και έχει εκτιμώμενο κόστος 62 εκατομμυρίων ευρώ. Το δεύτερο τμήμα, με μήκος 120,3 χλμ., εκτείνεται από τη Ρογκόζινα έως τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και έχει εκτιμώμενο κόστος 356 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσφατα, οι Αλβανικοί Σιδηρόδρομοι άνοιξαν διαγωνισμό με περιορισμένο προϋπολογισμό 450.000 ευρώ για τη μελέτη ηλεκτροδότησης της σιδηροδρομικής γραμμής από το Δυρράχιο έως τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 3 Ιουνίου 2024.

Στόχος των έργων αναβάθμισης είναι η μείωση των αποστάσεων και η αύξηση της μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με βιώσιμες μορφές μεταφοράς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τις επενδύσεις αυτές, οι οποίες συνοδεύονται από μεταρρυθμιστικά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του σιδηροδρομικού τομέα.

Το ανατολικό τμήμα του Διαδρόμου VIII, που συνδέει τη Βόρεια Μακεδονία με τη Βουλγαρία, αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και είναι το κύριο έργο της Παγκόσμιας Πύλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Παγκόσμια Πύλη συνδέει χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, προωθώντας δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε ένα παγκόσμιο δίκτυο μεταφορών, αλυσίδων εφοδιασμού, πράσινης ενέργειας, σύγχρονων τηλεπικοινωνιών, εκπαίδευσης και έρευνας.

Ο Διάδρομος VIII είναι ένας από τους πανευρωπαϊκούς διαδρόμους που περιλαμβάνει τόσο οδική όσο και σιδηροδρομική υποδομή. Σχεδιάστηκε για να διευκολύνει την ανταλλαγή εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, των βαλκανικών κρατών με πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα. Ξεκινά από τα ιταλικά λιμάνια του Μπάρι και του Μπρίντιζι, φτάνει στα λιμάνια του Δυρραχίου και της Αυλώνας, συνεχίζει προς Ελμπασάν, Σκόπια και Σόφια και καταλήγει στα λιμάνια του Μπουργκάς και της Βάρνας στη Μαύρη Θάλασσα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου