Αρνείται την επιστροφή των καταχρασθέντων 204.000€ ο επιχειρηματίας που ανακαίνισε συγκρότημα στους Δρυμάδες

Αρνείται την επιστροφή των καταχρασθέντων 204.000€ ο επιχειρηματίας που ανακαίνισε συγκρότημα στους Δρυμάδες

Ο Οργανισμός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αλβανία (AZHBR) ζήτησε από την εταιρεία Coast to Coast, ιδιοκτησίας της οικογένειας Gjikuria στους Δρυμάδες, να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε ως επιχορήγηση από κονδύλια της ΕΕ επειδή δεν τήρησε τους όρους της σύμβασης. Όμως η εταιρεία αρνήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα και ο AZHBR έχει ήδη στείλει την υπόθεση στο δικαστήριο.

Ο AZHBR αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες ή ιδιώτες που τους έχει ζητηθεί να επιστρέψουν χρήματα για μη συμμόρφωση με τους όρους της σύμβασης.

«Στο πλαίσιο του Προγράμματος IPARD II μέχρι στιγμής, ο AZHBR έχει κινήσει 8 δικαστικές διαδικασίες για την επιστροφή του ποσού που ωφελήθηκε από φορείς που έλαβαν προκαταβολή για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά δεν την πραγματοποίησαν εντός των προθεσμιών που ορίστηκαν στη σύμβαση ή καταχράστηκαν σύμφωνα με υποδείξεις ελέγχου».

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, το Coast to Coast έλαβε επιχορήγηση 204.000 ευρώ για την αναπαλαίωση 5 διαμερισμάτων στους Δρυμάδες και τη μετατροπή τους σε ξενώνες 24 κλινών. Ο AZHBR δεν διευκρινίζει ποιους όρους παραβίασε η εταιρεία, αλλά επιβεβαίωσε επίσημα ότι ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων.

Το Coast to Coast Ιδρύθηκε το 2009 από τους Florenc Gjikuria και Jorgji Ruci και άλλαξε εταίρους αρκετές φορές από τότε. Κάποια στιγμή μέτοχός της ήταν ο Besnik Dervishi, πρώην ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης, επί του παρόντος στη θέση του Επιτρόπου για το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Επί του παρόντος, η εταιρεία ανήκει κατά 100% στην Xheni Gjikuria και αντικείμενο δραστηριότητάς της είναι «Ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού, bar-restaurant, ξενοδοχείο και λοιπές συναλλαγές επί ακινήτων κ.λπ.».

Το 2019 η εταιρεία ξεκίνησε μια επένδυση συνολικής αξίας περίπου 320 χιλιάδων ευρώ με την τότε ισοτιμία. Από αυτά ο AZHBR και το κράτος χρηματοδότησε με δωρεάν επιχορήγηση 230.000 ευρώ.

Αντικείμενο της επένδυσης όπως περιγράφεται στα έγγραφα του AZHBR είναι «επενδύσεις για ανασυγκρότηση και επίπλωση στον τομέα του αγροτικού τουρισμού».

Στο αντικείμενο δραστηριότητας, που η εταιρεία Coast to Coast έχει καταθέσει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν βρίσκεται καμία από τις λέξεις αγρόκτημα, γεωργία, θερμοκήπιο ή ζωικό κεφάλαιο.

Έρευνες της OLAF

Πριν από λίγες εβδομάδες, δημοσιεύθηκε την επιστολή μέσω της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδοποίησε την αλβανική κυβέρνηση για τον τερματισμό των κονδυλίων για τη γεωργία λόγω διαφθοράς στον AZHBR και καταχρήσεων χρημάτων. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τριετή έρευνα από την OLAF, την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ

«Σε ορισμένα έργα που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος IPARD II διαπιστώθηκαν παρατυπίες, όπως η τεχνητή δημιουργία συνθηκών για τη λήψη υψηλότερων επιχορηγήσεων, οι παράνομες συνδέσεις μεταξύ των προσφερόντων, οι διογκωμένες τιμές, η αδυναμία διατήρησης της αρχικής τεκμηρίωσης, οι επενδύσεις που έγιναν σε διαφορετική χώρα από την σύμβαση επιχορήγησης, ψευδής προσφορά κ.λπ.», έγραφε στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την αλβανική κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου