Χάλκινο εξάρτημα που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο βρέθηκε στη Δανία

Χάλκινο εξάρτημα που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο βρέθηκε στη Δανία

Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι στη Δανία έφεραν στο φως ένα μικροσκοπικό θησαυρό: ένα μπρούτζινο εξάρτημα που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η ανακάλυψη έγινε στο νησί Ζηλανδία, κοντά στην πόλη Ringsted, από τους Finn Ibsen και Lars Danielsen, οι οποίοι διεξήγαγαν έρευνα με ανιχνευτή μετάλλων.

Το μικροσκοπικό αριστούργημα, με διάμετρο μόλις 3 εκατοστά, φέρει χαραγμένο το πρόσωπο του θρυλικού στρατηλάτη. Σύμφωνα με ειδικούς του Μουσείου Moesgaard, η ηλικία του χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο.

Η απεικόνιση του Αλέξανδρου φέρει θεοποιημένα χαρακτηριστικά, με τα κυματιστά μαλλιά και τα κέρατα κριαριού, σύμβολα που συνδέονται με τον θεό Άμμωνα. Ο Αλέξανδρος, μάλιστα, συχνά αναφερόταν στον Άμμωνα ως πατέρα του, ενώ μετά το θάνατό του, απεικονιζόταν σε νομίσματα με κέρατα ως ένδειξη της θεότητάς του.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι το εξάρτημα προέρχεται από ασπίδα και ταιριάζει με ένα παρόμοιο εύρημα από έναν βάλτο στο Illerup Ådal, όπου 16.000 αντικείμενα, όπως όπλα και ασπίδες, κατατέθηκαν τελετουργικά μετά από μια μεγάλη μάχη.

Ο Freerk Oldenburger, αρχαιολόγος στο Μουσείο Vestsjælland, δήλωσε με ενθουσιασμό: "Είναι απίστευτο! Στη Σκανδιναβία σπάνια έρχονται στο φως ευρήματα που σχετίζονται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Να κρατάς στα χέρια σου ένα τόσο μικροσκοπικό πορτρέτο του, σου προκαλεί δέος."

Ο Μέγας Αλέξανδρος (356-323 π.Χ.), ο θρυλικός στρατιωτικός ηγέτης, άφησε το στίγμα του σε μια απίστευτα μεγάλη έκταση. Η αυτοκρατορία του, που εκτεινόταν από την Ελλάδα έως την Ινδία, άσκησε διαρκή γοητεία, ακόμα και αιώνες μετά το θάνατό του.

Πρότυπο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, ο Αλέξανδρος θεωρούνταν ηγέτη ασύγκριτης δεινότητας. Ο Καρακάλλας (198-217 μ.Χ.), ένας από τους πιο τυραννικούς αυτοκράτορες, έβλεπε τον εαυτό του ως μετενσάρκωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μαρτυρία της διαχρονικής ακτινοβολίας του Αλέξανδρου αποτελεί μια πρόσφατη ανακάλυψη στη Δανία. Στο Illerup Ådal, κοντά στο Skanderborg, έλαβε χώρα μια σφοδρή μάχη μεταξύ δύο γερμανικών στρατών. Τα όπλα και οι ασπίδες που εγκαταλείφθηκαν στο πεδίο μάχης θυσιάστηκαν στους θεούς και ρίχτηκαν σε μια λίμνη.

Η ανασκαφή της λίμνης αποκάλυψε ασπίδες διακοσμημένες με μικρούς δίσκους που φέρουν πορτρέτα πολεμιστών. Ένας από αυτούς τους δίσκους απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο, με χαρακτηριστικά πανομοιότυπα με αυτά ενός πρόσφατα ανακαλυφθέντος θραύσματος από το Ringsted.

Επιπλέον, ένα μαρμάρινο κεφάλι, που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ., βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Τουρκία. Το κεφάλι, το οποίο αναγνωρίστηκε ως του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κοσμούσε ένα άγαλμα στην αρχαία πόλη Konuralp.

Αυτές οι ανακαλύψεις αποτελούν αδιάσειστα τεκμήρια της διαχρονικής γοητείας και της ακτινοβολίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η μορφή του συνεχίζει να γοητεύει και να εμπνέει, αφήνοντας το στίγμα της σε τόσο διαφορετικές γωνιές του κόσμου, από την Ελλάδα έως τη Δανία.

Διαβάστε και:

...

Πώς ο Μέγας Αλέξανδρος προετοιμάστηκε για τη μάχη των Γαυγάμηλων

Στο έργο του Αλέξανδρος, ο Πλούταρχος μάς προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στην προσωπική πανοπλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λίγο πριν την κοσμογονική μάχη των Γαυγάμηλων (331 π.Χ.) εναντίον των Περσώ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου