66 τεθωρακισμένα Humvee παρέδωσαν οι ΗΠΑ στη Σερβία

66 τεθωρακισμένα Humvee παρέδωσαν οι ΗΠΑ στη Σερβία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρέδωσαν στον σερβικό στρατό 66 τεθωρακισμένα οχήματα Humvee (HMMWV - High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), που αγοράστηκαν μέσω εμπορικής σύμβασης με την αμερικανική εταιρεία "AM General".

Αυτή είναι η πρώτη παράδοση από συνολικά 118 οχήματα που παραγγέλθηκαν.

Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Πρεσβεία στη Σερβία μέσω ανάρτησής της στο Instagram, τα οχήματα βρίσκονται στους στρατώνες στο Πάντσεβο και θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων για σκοπούς συμμετοχής σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

«Αυτά δεν είναι μόνο αμερικανικά οχήματα, αυτό είναι το πρότυπο του ΝΑΤΟ. Όταν βλέπεις με ποιον αναπτύσσεται ο σερβικός στρατός σε ειρηνευτικές αποστολές, όπου οι εταίροι στον Λίβανο είναι η Ισπανία και η Ιταλία και στο Σινά οι ΗΠΑ, το κοινό μας χαρακτηριστικό είναι το πρότυπο του ΝΑΤΟ. Η κατοχή τέτοιων οχημάτων επιτρέπει στη Σερβία να συμμετέχει σε οποιαδήποτε ειρηνευτική αποστολή, να αναδιοργανώσει γρήγορα την πρεσβεία της χώρας».

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι αυτή η αγορά θα επιτρέψει στη Σερβία όχι μόνο να είναι αποτελεσματική στη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο, αλλά και ότι είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη αλληλεπίδρασης με τον αμερικανικό στρατό.

Όπως αναφέρθηκε, οι πρώτες παραδόσεις των νέων Humvees ξεκίνησαν στα τέλη Ιουνίου μέσω του αεροδρομίου του Βελιγραδίου.

Το 2012 και το 2017, οι ΗΠΑ δώρησαν συνολικά 40 οχήματα αυτού του τύπου στον σερβικό στρατό και από τότε ο στρατός τα χρησιμοποίησε κυρίως στην τότε Ειδική Ταξιαρχία (τάγμα στο Πάντσεβο) και στο 31ο Τάγμα Πεζικού από το Zajeçari, μέρος της 3ης Ταξιαρχίας Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σερβία σχεδιάζει να αγοράσει συνολικά 118 Humvee από τις ΗΠΑ, τα οποία θα είναι οπλισμένα με υλικά από εγχώρια στρατιωτικά εργοστάσια. Προβλέπεται ότι τα νέα μοντέλα θα είναι εξοπλισμένα με πολυβόλο των 12,7 mm ή αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων.

Το Humvee είναι ένα πολυλειτουργικό θωρακισμένο όχημα μάχης, το οποίο χρησιμοποιείται από πολλούς στρατούς στον κόσμο και σχεδόν όλους τους σχηματισμούς στη Σερβία. Λόγω της σχετικά ασθενούς θωράκισης, το Humvee χρησιμοποιείται κυρίως σε ειδικές ή στρατιωτικές-αστυνομικές μονάδες, καθώς και για συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Τέτοια οχήματα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Σερβία στο πλαίσιο της πλέον διαλυμένης Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (JSO) του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, η οποία τα απέκτησε τη δεκαετία του '90 του περασμένου αιώνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου