Η Αλβανία σχεδιάζει να διαθέσει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του στρατού

Η Αλβανία σχεδιάζει να διαθέσει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του στρατού

Η Αλβανία μπαίνει σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα εξοπλισμών, θέτοντας σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού και αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεων. Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίδραση στην επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος ασφάλειας, με έμφαση στις απειλές που πηγάζουν από την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Στρατιωτική Στρατηγική 2024-2033, η Αλβανία σχεδιάζει να διαθέσει συνολικά 183 δισεκατομμύρια (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον εκσυγχρονισμό του στρατού και την ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών.

Κύρια σημεία της Στρατηγικής:

  • Αύξηση του αριθμού των στρατιωτών: Από 6.500 σήμερα, ο στρατός προβλέπεται να φτάσει τα 9.500 άτομα έως το 2033.
  • Εκσυγχρονισμός οπλισμού: Προμήθεια ελικοπτέρων Black Hawk, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και συστήματος αντι-drone τύπου Iron Dome.
  • Ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών: Εκσυγχρονισμός της αεροπορικής βάσης Kuçove και ανακατασκευή στρατιωτικών φρουρών.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού: Ο ετήσιος προϋπολογισμός για την άμυνα θα αγγίξει τα 74 δισεκατομμύρια λεκ (731 εκατ. ευρώ περίπου) έως το 2033, από 49 δισεκατομμύρια σήμερα.
...

Αλβανία: Εγκαίνια πρώτης τακτικής βάσης ΝΑΤΟ - Black Hawks και Bayraktar τράβηξαν τα βλέμματα (ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 4 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ. Το γεγονός σηματοδότησε μια κοσμογονική στιγμή για την άμυνα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την παράσταση έκλεψ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου