Καλάβρυτα: Η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς

Καλάβρυτα: Η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς

Στις 21 Μαρτίου 1821, η ιστορία γράφτηκε στα Καλάβρυτα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. 600 Έλληνες ορκίστηκαν κάτω από τον πλάτανο της Αγίας Λαύρας, λέγοντας: «Τούρκος μη μείνει στο Μοριά, μηδέ στον κόσμον όλο»

...

Ο άθλος του 1821 και η σύγχρονη κακοδαιμονία μας

Το όνειρο μαγεύει, το ξέρω, πολύ περισσότερο όταν είναι εθνικό. Το απέδειξε, άλλωστε, η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 (ιστορική αφετηρία της Νεότερης Ελλάδας), που οδήγησε στην Ανάσταση της πατρίδας μα...
Μετά από συγκέντρωση και ύψωση της σημαίας της επανάστασης από τον Επίσκοπο Γερμανό, η φλόγα της ελευθερίας άναψε. Ο πίνακας του Βρυζάκη αιωνιόποίησε τη στιγμή, με τον Γερμανό να ευλογεί την εξέγερση.

Στις 25 Μαρτίου, τα Καλάβρυτα έζησαν την πολυπόθητη απελευθέρωση. Οπλαρχηγοί, όπως ο Χαραλάμπης, ο Φωτήλας και ο Θεοχαρόπουλος, πολιορκούσαν το φρούριο, ενώ οι Τούρκοι οχυρώθηκαν σε πύργους, περιμένοντας μάταια βοήθεια.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, η πόλη άνηκε στους Έλληνες. Η νίκη σηματοδότησε την απαρχή του αγώνα για την ανεξαρτησία. Ο ήχος της μάχης αντηχούσε, ενώ το σύνθημα "Ελευθερία ή Θάνατος" έσκιζε τον αέρα.

Ο ιστορικός Νικόλαος Παπαδόπουλος περιγράφει την απελευθέρωση: «Ήταν σούρουπο όταν φτάνουν στα Καλάβρυτα περί τους 200 πολεμιστές κι αρχίζει το μακελειό. Γενικεύτηκε η μάχη, κατελήφθησαν οι πύργοι των Τούρκων αξιωματούχων κι έχουμε την πρώτη νικηφόρο μάχη και την πρώτη πόλη, αυτή των Καλαβρύτων, στην οποία αποδόθηκε η ελευθερία».


Πριν από την επανάσταση, η πόλη αριθμούσε 40.000 κατοίκους, ούσα η μεγαλύτερη του Μοριά. Σήμερα, τα Καλάβρυτα τιμούν με περηφάνια την κληρονομιά τους ως η γενέτειρα της Ελληνικής Επανάστασης.

...

Πώς η Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε τους Φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο

Ξεκινώντας στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ελληνική Επανάσταση έφερε ταραχή στην Ευρώπη, απειλώντας τις μοναρχίες της εποχής. Η εξέγερση ανησυχούσε τις ελίτ, ενώ παράλληλα ενθουσίαζε τους απλούς ανθρώπου...

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου