Βουθρωτό: Η αμερικανική κυβέρνηση αφαίρεσε το καθεστώς φοροαπαλλαγής από το Αλβανοαμερικανικό Ταμείο Ανάπτυξης

Βουθρωτό: Η αμερικανική κυβέρνηση αφαίρεσε το καθεστώς φοροαπαλλαγής από το Αλβανοαμερικανικό Ταμείο Ανάπτυξης

Η αμερικανική κυβέρνηση αφαίρεσε το καθεστώς φοροαπαλλαγής από το Αλβανοαμερικανικό Ταμείο Ανάπτυξης (AADF) για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, η AADF δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις για τρία συνεχόμενα έτη, και δεύτερον, η AADF ενεπλάκη στην αμφιλεγόμενη παραχώρηση του Πάρκου Βουθρωτού.

Ως αποτέλεσμα της αφαίρεσης της φοροαπαλλαγής, η AADF θα υποβληθεί σε οικονομική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS). Η AADF, που ιδρύθηκε το 2007, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αλβανία, ο οποίος διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο. Η αποστολή του οργανισμού είναι να προωθήσει την ανάπτυξη μιας σταθερής οικονομίας και δημοκρατικής κοινωνίας στην Αλβανία.

Το 2011, η AADF έλαβε καθεστώς φοροαπαλλαγής από την IRS. Ωστόσο, η IRS αφαίρεσε αυτόματα το καθεστώς αυτό στις αρχές του 2024, επειδή η AADF δεν υπέβαλε τις απαραίτητες φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2021, 2022 και 2023.

Εκτός από την απώλεια της φοροαπαλλαγής, η AADF θα αντιμετωπίσει τώρα και οικονομική έρευνα από την IRS. Η έρευνα αυτή θα εστιάσει στα οικονομικά της AADF, συμπεριλαμβανομένων των πηγών χρηματοδότησης και των δαπανών της.

Η AADF βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής για την εμπλοκή της στην παραχώρηση του Πάρκου Βουθρωτού. Το πάρκο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Αλβανία.

Η AADF υπέγραψε μια 10ετή συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για τη διαχείριση του πάρκου. Η συμφωνία αυτή επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, ειδικούς και Αλβανοαμερικανούς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θέτει σε κίνδυνο την προστασία του πάρκου.

Η AADF δεν έχει σχολιάσει δημόσια την αφαίρεση της φοροαπαλλαγής ή την επικείμενη έρευνα από την IRS.

Η έρευνα της IRS βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι σαφές ποια θα είναι τα αποτελέσματά της.

Διαβάστε και:

...

Η Αλβανία κάνει υπεκφυγές στην κριτική της UNESCO για το Βουθρωτό

Η Αλβανία δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση για το Εθνικό Πάρκο στο Βουθρωτό, η οποία θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ινδία τον ερχόμενο Ιούλιο. Όμως, το 170σέλιδο ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου